2024. április 19., péntek

Elkezdődött az allergiaszezon

A virágzó fák pollenterhelése helyenként elérte a közepes szintet is

Téli időszakban szinte minden pollenallergiás fére teheti a gyógyszerkészleteit. Kora tavasszal azonban a természet és a barkás növények ébredésével – mint a mogyoró, a nyír, az éger és a tölgy virágzásával – elkezdődik a pollenszezon. Nyár elején a fűpollen, majd nyár végén a gyomnövények – például a parlagfű – okozhatnak allergiát. A legmagasabb pollenkoncentráció az eddigi elemzések alapján márciusra–áprilisra tehető.

Virágzik a mogyoró (Fotó: pixabay.com)

Virágzik a mogyoró (Fotó: pixabay.com)

Hivatalosan február közepétől, illetve végétől kezdődik meg az idény, ám az átlagosnál enyhébb időjárás következtében már most jelentkezhetnek allergiás tünetek. Mivel egyelőre nem várható tartós fagy, így a pollenek fokozatosan jelen lesznek a levegőben. A Környezetvédelmi Ügynökség február 2-án kezdte el figyelni az ország pollenhelyzetét. Weboldaluk (www.sepa.gov.rs) adatai szerint ez elmúlt héten Nagybecskereken, Nagykikindán, Kúlán és Szabadkán alacsony és közepes mogyoró pollenkoncentrációt mértek, amely folyamatosan emelkedik, csupán Zomborban és Verbászon mértek magas koncentrációt. Az előrejelzésük szerint a héten a mogyoró pollenkoncentrációja tovább növekedhet. Az éger és nyírfa pollenkoncentrációja ugyancsak alacsony, viszont emelkedik.

Az allergia a szervezet túlzott immunválasza egy olyan anyagra, amelyre az egeszséges, nem allergiás ember teste lényegében nem is reflektál – magyarázta lapunknak Mészáros Attila gyógyszerész.
– Allergiás tüneteket allergének válthatnak ki, leggyakrabban a pollenek, poratkák, penészgomba, valamint a háziállatok szőre. A kiváltó okok különbözőek, a tünetek viszont nagymértékben ugyanolyanok: tüszögés, köhögés, orrfolyás, orrdugulás, szemviszketés, könnyezés, de előfordulhat légszomj, illetve zihálás is – mondta a gyógyszerész. Hozzátette, allergia ellen úgynevezett antiallergén gyógyszereket szoktak az orvosok kiírni, melyekben loratidin, desloratidin, levocetirizin, bilastin található. Ezek az összetevők az antihisztaminok, melyek megkötik az antiallergéneket a szervezetben. – Árulunk tablettákat és szirupokat, ezmellett spray formárban is találhatóak allergia ellenes keszítmények. Azonban hosszas alkalmazása az antiallergén gyógyszereknek, függetlenül az állaguktól mind egy idő után hozzászokást eredményez az immunrendszernél, ennélfogva a továbbiakban gyengül a hatásuk. Az egyetlen tartós gyógymód az allergiára az a folyamat, amikor az allergén tisztított kivonatát jutatják a szervezetbe, pontosabban a nyelv alá, ez esetben az immunrendszernek hozzá kell szoknia – magyarázta a gyógyszerész. Elmondása szerint, akik minden évben allergiás tünetekkel szenvednek, azoknak ajánlatos megelőzésképpen maszkot hordani. Ugyanakkor figyelniük kell a pollennaptárakat, az előrejelzéseket. Ha közeleg az adott növény virágzásának ideje, érdemes idejében beszerezni a tüneteket enyhítő szereket.