2024. április 18., csütörtök

Utazás Jerry Fletcher taxijában

Jerry Fletcher, a cserfes New York-i taxis, miközben teljesíti a fuvarjait, utasait hajmeresztő összeesküvés-elméleteivel traktálja.

– Tudja mit tesznek a csapvízbe? – kérdezi az egyik nem túl szerencsés utasától. – Fluoridot. Bezony, fluoridot. Azzal a dumával, hogy erősíti a fogakat. Kész röhej. Tudja mit csinál az a marhaság? Gyengíti az akaraterőt. Legátolja a szabad és kreatív gondolkodás képességét. Ergo: az állam rabszolgájává tesz.

A jelenet az Összeesküvés-elmélet című 1997-es amerikai thriller nyitójelenetéből származik, amelyben Mel Gibson játszotta a taxis szerepét. De miért idéztem fel a fenti több, mint húszéves filmjelenetet? Nos, azért, mert ahányszor csak elkezdek böngészni a világhálón, belépek valamelyik közösségi portálra, esetleg egy videómegosztó oldalon keresgélek, olyan érzésem támad, mintha beültem volna Jerry Fletcher taxijába. Sőt, a világháló még rosszabb. Itt Jerry Fletcherek ezrei igyekeznek meggyőzni arról, hogy a föld lapos, a világ valódi urai a hüllőemberek, az úgynevezett reptiliánok, a védőoltások autizmust okoznak, a vírusok pedig nem is léteznek, csak azért találták ki őket, hogy legyen mitől rettegnünk. De miért baj ez? Nos, az összeesküvés-elméletek veszélyeit két nemrégiben történt eset kiválóan szemlélteti, amelyek nem az ilyen elméletek hazájában, az Amerikai Egyesült Államokban, hanem Magyarországon történtek.

Ez egyik esetre január 22-én került sor Dusnokon, ahol rendőrök erőszakkal vették el egy fiatal pár négy és fél hónapos babáját, miután nem voltak hajlandóak a gyermeket átadni a gyámhivatal embereinek. Az ügy előzménye, hogy az anya sem a terhesség alatt, sem a szülés után nem tett eleget a törvényben előírt kötelezettségeinek. Nem járt terhesgondozásra, titokban, otthon hozta világra a kisbabát, és az újszülött a rendőri intézkedésig semmilyen egészségügyi ellátásban nem részesült. A szülők az újszülöttet nem anyakönyveztették és a kötelező védőoltásokat sem adatták be neki. Tettüket egy interneten is fellelhető videóban így magyarázták:

„Ha be tudják bizonyítani azt, hogy ők [mármint a magyar állami szervek] milyen hatóság által járnak el, és hová szeretnék a gyermekünket anyakönyvezni, akkor oké. De amíg nem tudják ezt bizonyítani, addig semmi keresnivalójuk. Mert ugye, hogy hová jegyzik be? Magyarországba? New Yorkba? Az USA-ba?”

A fenti zavaros gondolatmenet nem a dusnoki pár fejéből pattant ki. A híradásokból ugyanis kiderül, hogy a szülők egy szélsőséges összeesküvés-elmélet hívő csoport befolyása alá kerültek. E csoport szerint 2012-ben az alaptörvény hatályba lépésével Magyarország mint állam megszűnt létezni, és egy New Yorkban bejegyzett cég lett belőle. Az anyakönyvezéssel minden személy egy regisztrációs számot kap, amivel ennek a külföldön bejegyzett cégnek a tulajdonává vagyis rabszolgájává válik. A csoport tagjai ezért a legelemibb együttműködést is elutasítják az állami szervekkel.

Egy hasonló eset sajnos emberéletet is követelt. Február 6-án a Budapest Környéki Bíróság másfél év és egy év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt egy házaspárt, akiknek babája a vád szerint 2013-ban agyvérzést kapott, mert nem kapta meg a kötelező K-vitamint. Ennek következtében a csecsemő pár nappal később a kórházban elhunyt. A bíró szerint a szülők ócskaságnak tartották a vitamint.

A két eset jól szemlélteti, hogy korunk Jerry Fletcherjei milyen nagy befolyásra tettek szert. A világháló nyújtotta lehetőségeknek köszönhetően híveket toborozhatnak, közösségbe szerveződhetnek, találkozókat szervezhetnek, miközben a világ eseményeit eltorzítva, a saját zavaros értelmezéseik szerint tudják tálalni a gyanútlan felhasználók felé. Közben a sok-sok összeesküvés-elmélet egy kusza, ellentmondásoktól hemzsegő rendszerré formálódik. Így lassan létrejön egy kis közösség a maga alternatív valóságával, amelyben a közösségen kívüliek „a rendszer birkái”, „az agymosottak”. Nem tévedünk nagyot, ha kijelentjük, hogy itt egy új, kártékony szubkultúrával állunk szemben. A legnagyobb veszélyben pedig azok vannak, akik még nem tudnak saját érdekükben felszólalni, vagyis a gyermekek. Ezek a szülők saját téveszméiket követve megfosztják gyermeküket az egészségügyi ellátástól, a betegséggel szembeni védettségtől, az igazoló okiratoktól, mindattól, amit annak idején ők megkaptak. Ezzel pedig szó szerint az életüket veszélyeztetik. És ez az a pont, amikor megálljt kell parancsolni ezen elméletek terjesztésének.