2024. március 28., csütörtök

Elektronikus jegymegfizettetés a buszokon

A Városi Közlekedési Közvállalat újabb versenypályázata az elektronikus megfizettetési módszer bevezetésére végre sikeresen lezárult, a tenderen a Telekom Srbija és a požarevaci Bus Logic vállalatok ajánlatát fogadták el.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor bő két hónap múlva bevezetik az elektronikus megfizettetést a városi buszjáratokon (Dávid Csilla felvétele)

Ha minden a tervek szerint halad, akkor bő két hónap múlva bevezetik az elektronikus megfizettetést a városi buszjáratokon (Dávid Csilla felvétele)

A Városi Közlekedési Közvállalat az elkövetkező időszakban az említett, két győztes vállalattól bérel majd 105 elektronikus berendezést a vonaljegyek árusítására. A Telekom Srbija és a Bus Logic 64.983.364 dinárra becsülték fel szolgáltatásaik értékét, ami majdnem ugyanannyi, mint amennyi a projektumnak a közlekedési közvállalat által felbecsült értéke (65 millió dinár). Az említett összegen kívül, a közlekedési közvállalat minden évben 9.747.504 dinárt fizet majd a két vállalatnak az elektronikus rendszer karbantartásáért.

A közlekedési közvállalat és az elektronikus megfizettetési rendszer létrehozásával megbízott két vállalat között megkötött szerződés értelmében az új rendszert 75 napon belül kötelesek átadni a vállalatnak. A határidő egyelőre egy kissé rövidnek tűnik, hiszen a városi fuvarozónak addig az egész megfizettetési rendszerét át kell szerveznie. A tender előirányozza az elektronikus megfizettetési rendszer működtetéséhez szükséges szoftver biztosítását, valamint 105 elektronikus berendezés beszerelését a járművekbe, 40.000 digitális kártya beszerzését az utasok számára, valamint 1000 kártyát a közlekedési közvállalat dolgozóinak. Ezenkívül az új rendszer részét képezik majd az elektronikus pénztárcák kiadásához szükséges berendezések is, valamint 210 jegyellenőrző-berendezés, és 105 router eszköz – olvasható a 021.rs hírportálon.

Az új elektronikus megfizettetési hálózatra a kivitelezők 9 hónapos jótállást vállalnak, a versenypályázatban ezt tüntették fel a legrövidebb, elfogadható időszaknak.

A közlekedési közvállalat a sikeres versenypályázat lezárásával még nem biztosította mindenki számára az elektronikus megfizettetést, hiszen a szerződés most csak a városi járatokra vonatkozik, a rendszert a tervek szerint később kibővítik a peremvárosi járatokra is. Tavaly már belekezdtek a megfizettetési rendszer modernizálásába, a régi jegykibocsátó berendezéseket 105 elektronikusan működőre cserélték le, amelyeket a tömegközlekedési vállalat 4,9 millió dinárért bérel a Telekom Srbija és a Bus Logic vállalatoktól.