2024. április 20., szombat

Lesz-e elég vizünk?

A Topolyai Téli Esték előadássorozat második állomásaként Vukajlović Pecze Natália előadását hallhatták az érdeklődők. Lesz-e elég vizünk? Mit mondanak a pókok? című előadásában az éghajlatváltozásról, annak kutatásáról, és a vidékünket is érintő várható vízmennyiség csökkenésről beszélt.

Vukajlović Pecze Natália nemcsak mint iskolai biológiatanár, hanem mint terepi biológus is aktívan tevékenykedik. Kiemelten foglalkozik vidékünk pókfaunájával, melyet behatóan ismer, és igyekszik megismertetni nemcsak tanítványaival, hanem az Arcus Környezetvédő Egyesület által szervezett túrák résztvevőivel is. Mint aktív terepi biológus, több projektben is részt vesz, mint kutató.

Előadásából megtudhattuk, hogy egyes fajok elterjedéséből vagy megfogyatkozásából következtethetünk éghajlatunk változására, és ebből arra is következtethetünk, hogy vajon a jövőben mennyire fogja érinteni vidékünket a vízhiány. Ez a jelenség már fennáll, de a jövőben vajon mire számíthatunk?

A pókfauna összetételének vizsgálata során az úgynevezett indikátor fajok jelenléte adhatja meg a választ. Ilyen indikátor fajok többek között a pannon aknászpók, ami a laza talajban fordul elő tömegesebben, ahol az élőhelyéül szolgáló „aknákat” könnyedék kivájhatja. A száraz talajt kedvelő pokoli cselőpók is ilyen indikátornak számít, valamint a mediterrán fajként számon tartott horgas keresztespók is. A vízközeli élőhelyeket kedvelő pókok közül a farkos állaspók, kalitpók, nádi ugrópók, hamvaspók, valamint a vitorláspókok vannak jelen.

Mivel a mediterrán fajok egyre nagyobb számban vannak jelen, így egyenesen következtethetünk arra, hogy éghajlatunk változik. A száraz élőhelyet kedvelő fajok pedig a már meglévő vízhiányra mutatnak, valamint arra, hogy a jövőben is hasonlónak mutatkozik majd a helyzet.

A Topolyai Téli Esték soron következő harmadik előadására február 18-án kerül sor. Ezen az estén az Újvidéki Rádió 70 éves jubileuma alkalmából megjelent közös nevezőn című kiadványát mutatják be a szerzők: Nánási Anikó és Miklós Csongor.

A folytatásban február 25-én Gallusz László: Tanyák, sorsok – Tanyasorsok című kötete kerül bemutatásra. A szerzővel Tomik Nimród beszélget.