2024. április 19., péntek

Farsang, szerelem, népzene

A topolyai Cirkalom táncegyüttes meghívást kapott a budapesti Csángó bálba és a Néptáncantológiára – Éter Máté az Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjében

Igen mozgalmas az évkezdés a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ háza táján. Az elmúlt hétvégén sikeres jelmezes farsangi mulatságot tartottak, ahol a legkisebbektől a felnőttekig szinte mindenki ötletes jelmezben jelent meg. A délutántól kora hajnalig tartó táncházban a Csalóka és a Fokos zenekar húzta a talpalávalót, s teremtett jókedvet. A táncok szünetében farsangi fánk és zsíros kenyér várta a résztvevőket.

Ezen a hétvégén folytatódik a rendezvények sora. Pénteken este az idei Bálint-napi községi szintű irodalmi és képzőművészeti pályázat ünnepélyes eredményhirdetésére kerül sor. A díjkiosztón alkalmi összeállítással fellép a Kodály megújult irodalmi szakköre, az Auróra csoport is. Az alsósok meseillusztrációkat készítettek, a felsősök és a középiskolások szerelem ihlette fogalmazásokat, verseket írtak. Az idei pályázatra, mely a Csoóri Sándor jubileum jegyében zajlik, 60 fogalmazás és vers, valamint 150 meseillusztráció érkezett.

Vasárnap még egy fontos eseményre várják az érdeklődőket: farsangi népzenei találkozót tartanak. A környező települések énekcsoportjai, zenekarai és szólistái mellett vendégként a magyarországi Érdi Bukovinai Székely Népdalkör is bemutatkozik. A Bácskából 1945-ben kitelepített bukovinai székelyeket képviselik a rendezvényen, jellegzetes viseleteikkel és tájnyelvükkel. A Népzenei Találkozó vasárnap, február 16-án 18 órakor kezdődik a Művelődési Ház színháztermében.

A CIRKALOM BUDAPESTRE KÉSZÜL

A topolyai magyar művelődési központ reprezentatív tánccsoportja, a Cirkalom idén meghívást kapott a nagy hagyományokkal rendelkező, a moldvai csángók népművészetét, történetét és jelenkorát bemutató Csángó bálba, melyet február 22-én tartanak a Millenáris Parkban. A Csángó bál nem csupán hagyományos értelemben vett mulatság, hanem olyan értékeket közvetítő alkalom, ahol ezeket az európai színtéren is egyedülálló tradícióval rendelkező etnikumokat bemutatják az érdeklődőknek, népszerűsítik a csángó népművészetet és hagyományvilágot. A XXIV. Csángó bál különlegessége, hogy ezen az estén az összes csángó népcsoport bemutatkozik.

A topolyai táncegyüttes hosszú évek óta fellépője a Néptáncantológiának. Budapest és egész Magyarország kulturális életének rangos eseménye az évenként megrendezésre kerülő néptánc-gálaműsor. Az egy alkalommal látható impozáns színházi bemutatón az elmúlt esztendő legkiemelkedőbb, legszínvonalasabb nem hivatásos előadóit láthatja a közönség. A műsorban több száz néptáncos és népzenész lép színpadra. Az előadás résztvevőit a Martin György Néptáncszövetség minden évben pályázat útján választja ki. A topolyai néptáncosok idén is részesei lesznek ennek az Operettszínházban sorra kerülő különleges műsornak, amelyet március elsején tartanak. Ezúttal Tisza menti táncokat mutatnak be.

Kismire Szerda Anna, a Kodály elnöke azt is elárulta, hogy egy tehetséges fiatal táncosuk, Éter Máté bejutott a XI. Országos Ifjúsági Szólótáncverseny döntőjébe.
Decemberben Budapesten és Nyíregyházán zajlott a verseny előzsűrizése, melyre több mint 150 nevezés érkezett. Végül a megjelent 146 produkcióból az öttagú zsűri 62 produkciót juttatott be a most hétvégén sorra kerülő egri döntőbe.