2024. március 28., csütörtök

Ötven kiló kolbász a népkonyhának

Pénteken a Turiai Kolbászfesztivált népszerűsítették a főtéren

Az elmúlt évek hagyományaihoz híven pénteken ismét városunkba látogattak a híres turiai kolbász készítői. A kolbászkészítők a Turiai Kolbászfesztivált népszerűsítették a város főterén. A polgárok a kiállított standoknál ehettek a frissen sült kolbászból, és szárazkolbászt is vásárolhattak. Emellett a kolbászkészítők a jótékonyságról sem feledkeztek meg. Ranislav Stankov, a Kolbászfesztivál Egyesület elnöke ugyanis ötven kiló kolbászt adott át a szabadkai népkonyha számára, amelyet Miodrag Varo, a Vöröskereszt szabadkai szervezetének szakmunkatársa vett át.

Kolbászra várva (Fotó: Gergely Árpád)

Kolbászra várva (Fotó: Gergely Árpád)

– A kapott adományt az elkövetkező napokban már szétosztjuk a rászorulóknak, így ők is megízlelhetik a turiai kolbászt. A szabadkai Vöröskereszt népkonyhája jelenleg a legnagyobb népkonyha Vajdaságban, és a harmadik legnagyobb az országban, ugyanis 1200 felhasználója van. Ez nem dicsekvésre való adat, de igyekszünk a szegénységet enyhíteni, különböző programok, vagy éppen a népkonyha segítségével – nyilatkozta a sajtónak az adományozás után Miodrag Varo.

Ranislav Stankov átadja a kolbászt Miodrag Varónak (Fotó: Gergely Árpád)

Ranislav Stankov átadja a kolbászt Miodrag Varónak (Fotó: Gergely Árpád)

Ilija Đukanović, a Városi Tanács egészségüggyel és szociális kérdésekkel megbízott tagja elmondta, hogy a város idei évi költségvetésében 31,2 millió dinárt különítettek el a népkonyhaprogramra. Emellett 4 millió dinár áll rendelkezésre élelmiszereket és tisztálkodási szereket tartalmazó csomagok biztosítására, amelyeket a Vöröskereszt fog szétosztani a rászorulók között az év folyamán.

Miloš Jovanović, a turiai helyi közösség tanácsának elnöke, a kolbászfesztivál szervezőbizottságának elnöke az elmondottakhoz hozzátette, hogy a Turiai Kolbászfesztivált február 28-a és március elseje között tartják meg.