2024. április 18., csütörtök

Megújulva lehet csak fejlődni

Óbecsén tartott élőújságot a Magyar Szó – A mezőgazdaság időszerű kérdéseiről szakpolitikusok tájékoztatták a közönséget

A Magyar Szó és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége közös szervezésében találkoztak egymással szerkesztők, olvasók, termelők és szakpolitikusok szerdán este az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. A napilap kiadványai mellett az érdeklődők a mezőgazdaság aktualitásairól is értesülhettek a szakemberektől.

A Csicsörke énekegyüttes is fellépett (Dávid Csilla felvétele)

A Csicsörke énekegyüttes is fellépett (Dávid Csilla felvétele)

Varjú Márta, a Magyar Szó főszerkesztője szerint az, hogy a lap megérte a 75. életévét, az olvasók hűségének köszönhető, amit a szerkesztőség a napilap minden egyes számában egy-egy tartalmas, szórakoztató vagy szakmai, ismeretterjesztő melléklettel hálál meg. Ezek közül legfrissebb újításként a péntekenként megjelenő, időszerű egészségügyi és gyógyszeripari cikkeket közlő, bővített Gyógykalauzt emelte ki.

A legnagyobb példányszámú kiadványról, a Magyar Szó 2020-as naptárkönyvéről Németh Zoltán szerkesztő, főszerkesztő-helyettes beszélt, aki elmondta: a naptárban szereplő értékes, felnőtteknek és gyerekeknek szóló nyereményjátékokra március 31-éig lehet beküldeni a megfejtéseket. Fodor István nyugalmazott újságíró-szerkesztő a Mérföldkövek – Hetvenöt év, hetvenöt írás című, időutazásra invitáló cikkgyűjteményt tartalmazó kötetet ismertette, Gergely József újságíró, fotóriporter pedig derültséget keltő felolvasásával hozta meg a hallgatóság kedvét az Amit a galamb összehordott – Hódegyházi vidám történetek című adomagyűjteményéhez.

Varga Attila, a Magvető szerkesztőjének az elmondása szerint a mezőgazdasági melléklet immár 13 éve igyekszik az ágazat legidőszerűbb kérdéseivel, így például a koronavírus tőzsdére és gazdaságra gyakorolt hatásával is foglalkozni. A Magvető nyereményjátéka is elkezdődött, és azok, akik összegyűjtik a februári és márciusi szelvényeket, most is értékes ajándékokban reménykedhetnek – a főnyeremény az Agromerkur függeszthető rövidtárcsája lesz.

Juhász Attila mezőgazdasági államtitkár kiemelte: a minisztérium idei költségvetésében továbbra is a családi gazdaságok maradtak a fókuszban, majd miután ismertette az elmúlt időszak eredményeit – többek között a kistermelői rendelet bevezetését, a mezőgazdaságban dolgozó nők helyzetének a javítását, a közlekedésbiztonságról szóló törvény módosítását, az IPARD-program elindulását – azt is elmondta, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség továbbra is napirenden tartja a mezőgazdaság fontos kérdéseit, így például őszre a parlament elé kerülhet a nyugdíjbiztosítás rendezése is.

Dr. Molnár Viktor, a Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap igazgató-helyettese a mezőgazdasági titkárság pályázati lehetőségeit foglalta össze. A titkárság az idén 7,8 milliárd dinárból gazdálkodik, ebből 2,3 milliárd kerül pályázati úton a gazdákhoz és az önkormányzatokhoz. Mint elmondta: a földterület véges, ezért a megújulás jelenti a fejlődés útját a gazdáknak – ehhez nyújtanak segítséget a tartományi pályázatok. A 90 százalékos vissza nem térítendő támogatás például komoly lehetőségeket kínálnak a fiatal gazdák startup vállalkozásainak, de emellett öntözőrendszerekre, jégvédelmi rendszerekre, fóliasátrakra, farmok fejlesztésére, gazdaságok eszközbeszerzésére, borászok és erős alkoholos italokat készítők eszközbeszerzésére, kis hús- és tejüzemek felszerelésére, organikus termesztésre, méhészeti és mezőgazdasághoz kapcsolódó kézműves vállalkozások (pl. sörfőzdék) beruházásaira és mezőgazdasággal kapcsolatos hagyományőrző események megszervezésére is lehet támogatást kérni.

A Tartományi Mezőgazdaság-fejlesztési Alap a hétvégén jelentette meg az első pályázati hitelvonalát, amelyet most is össze lehet hangolni a tartományi és köztársasági pályázatokkal. Az alap pályázatán a már ismert lehetőségek mellett újként szerepel a zöldség-, gyümölcs- és szőlőfeldolgozáshoz szükséges felszerelések megvásárlásának a hitelezése is.

Faragó Enikő falugazdász a pályázatokkal kapcsolatosan elmondta: minden szerdán, csütörtökön és pénteken 8 és 13 óra között fogadja az érdeklődőket az óbecsei kultúrkörben.

A műsort Máriás Endre újságíró, szerkesztő vezette. A rendezvényen fellépett a kultúrkör Csicsörke énekegyüttese, társas- és modern tánccsoportja, Botra férfikórusa és Szelence táncegyüttese. A termet a kultúrkör keretében működő Szivárvány festőcsoport tagjainak a munkái díszítették.

A cikkünkhöz tartozó galériát ITT tekinthetik meg.