2024. március 28., csütörtök

Elhagyhatta a karantént a Kínából hazaszállított franciák első csoportja

Elhagyhatta pénteken az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból két héttel ezelőtt hazaszállított francia állampolgárok első csoportja a karanténként számukra kijelölt dél-franciaországi Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját.

Mind a 181 ember tanúsítványt kapott arról, hogy nem fertőző - jelezte a karanténért felelős Vöröskereszt helyi képviselője.

A karantén kiürítése a reggeli órákban kezdődött meg, a hazaszállítottak a központ bejáratánál felállított egészségügyi sátorban végleg levehették a maszkot az arcukról, és kézmosás után kiléphettek a rendőrség által körülzárt parkos üdülőövezet területéről. Többekért a hozzátartozóik jöttek el, másokat a francia hatóságok szállítottak el a legközebbi pályaudvarokra vagy repülőterekre, ahonnan délelőtt mindenki hazatérhetett.

Valamennyien egészségesen és szabadon folytathatják az életüket Franciaországban. A hazaszállítottak közül senki nem fertőződött meg az új koronavírussal.

A 181 fős csoport távozása után az üdülőközpontban még 44-en maradtak, akik február 2-án tértek haza egy második repülővel. Ez utóbbi járatról, valamint a múlt vasárnap egy harmadik repülőgéppel - London keresztül - érkezettek közül 113-an a szintén Dél-Franciaországban található Aix-en-Provence tűzoltótiszti főiskolának kapuszán kijelölt karanténban vannak. Egy részük vasárnap térhet haza, 35-en pedig február 23-án hagyhatják majd el a karantént.

A Franciaországban korábban regisztrált 11 beteg körül hármat csütörtökön gyógyultnak nyilvánítottak és elhagyhatták a kórházat, ahol elkülönítve kezelték őket. A további nyolc beteg közül egy idős kínai férfi továbbra is válságos állapotban van egy párizsi kórházban, a többiek állapota napról napra javul az egészségügyi hatóságok szerint.