2024. április 20., szombat

Koszovói vonat, amerikai fuvallat

Újraindul a vasúti és közúti forgalom Belgrád és Pristina között – Münchenben írták alá a megállapodásokat

A Belgrád és Pristina közötti kapcsolatok fejlesztése, sokak szerint újjáélesztése szempontjából is fontos két új szándéknyilatkozatot írtak alá ma a szerbiai és koszovói tisztségviselők Münchenben. A nemzetközi biztonsági konferencia keretében megállapodtak a felek a Belgrád és Pristina közötti vasúti forgalom megteremtése, de a két várost összekötő autóút megépítése kapcsán is. A szándéknyilatkozatok aláírásán részt vett Aleksandar Vučićszerb államfő, Richard Grenell, az amerikai elnök Belgrád és Pristina közötti kapcsolatokkal foglalkozó különmegbízottja és Hashim Thaçi koszovói elnök is. Marko Đurić, a szerb kormány Koszovó-ügyi irodájának vezetője írta alá a dokumentumokat a szerbiai vezetőség nevében.

Aleksandar Vučić újságíróknak adott nyilatkozatában előrelépésnek nevezte a történteket, mert mint mondta, a megállapodások az embereknek és az árunak a szabad közlekedését, áramlását teszik lehetővé. Köszönetet mondott az elért eredményekért Donald Trump amerikai elnöknek és közvetítőjének is. Mint mondta, a most megkötött szerződéseknek nincs közük a politikához, de így sem volt könnyű megállapodásra jutni Pristinával.

A szerb államfő azt mondta, hogy nem folytatódhatnak a Pristinával megkezdett politikai egyeztetések mindaddig, amíg Pristina fel nem oldja a szerb árura 2018 végén kivetett százszázalékos vámilletéket. Vučić közölte, a gazdasági, közlekedési témákban folytatott párbeszéd ellen nincs semmi kifogása, ám a déli tartomány végleges státusát érintő kérdések megvitatása nem történhet meg addig, amíg a jelenlegi feltételek uralkodnak.

KOSZOVÓ FINÁLÉT AKAR

A szándéknyilatkozatok kapcsán Richard Grenell kijelentette, a közlekedési lehetőségek megteremtése egy olyan gazdasági zónának a létrehozását jelenti, amely hozzájárulhat a polgárok életszínvonalának javításához. Mint mondta, amikor az USA részéről ezeknek a megállapodásoknak a megkötését szorgalmazta, Trump álláspontját vette alapul: az amerikai elnöknek a meggyőződése ugyanis az, hogy a gazdaság sok mindenen tud változtatni, és ez a változások dinamikájára is kihat. Grenell hozzátette, ha az embereknek munkát és megélhetést, azaz jövőképet szavatol valaki, akkor könnyebbé válik a politikai kommunikáció is.

Ugyanebben a témában Goran Rakić, a koszovói Szerb Lista alelnöke véleményének adott hangot: üdvözölni kell az autóút és a vasút kiépítéséről szóló nyilatkozatokat, ám a valós sikert az jelentené, ha Pristina feloldaná a szerb árura kirótt hatalmas illetékeket. Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő is közölte véleményét: kiválónak tartja a megállapodást, s azt mondta, most már elérkezett a „finálé” ideje, amikor Szerbia és Koszovó kölcsönösen elismeri egymást és jó bilaterális kapcsolatok építésére törekszik. Úgy fogalmazott: a szándéknyilatkozatok az USA hathatós támogatásának az eredményeként születhettek meg.

GAZDASÁGI EGYEZTETÉSEK

Hivatali útját egyéb fontos találkozók megejtésére is kihasználta Aleksandar Vučić. A szerbiai befektetési lehetőségekről tárgyalt pénzügyi és gazdasági társaságok képviselőivel. Tárgyalt Johannes Hahn uniós költségvetési és igazgatási biztossal, korábbi bővítési biztossal, a megbeszélés témája volt a régió helyzete, továbbá gazdasági kérdések, így a szerbiai acélexportra vonatkozó uniós kvóták is. Találkozott Philip Thomas Reeker amerikai államtitkár-helyettessel, de a német Bundestag képviselőivel is.