2024. március 28., csütörtök

A határvonal nem gyülekezőhely!

Szerb–magyar miniszteri egyeztetés a migránsválságról
A megbeszélés témája volt a határátkelés felgyorsítása is (Fotó: Beta)

A megbeszélés témája volt a határátkelés felgyorsítása is (Fotó: Beta)

Szerbia nem hajlandó magára vállalni azt a szerepet, hogy a migránsok gyűjtőhelyévé váljon. Nem válik azoknak az embereknek az állandó tartózkodási helyévé, akiket nem engednek tovább az Európai Unióba, ahova igyekeznek. Erről beszélt a magyar hivatali kollégájával, Pintér Sándorral folytatott tárgyalását követően Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter.

Stefanović a horgosi talákozón hozzátette: az illetékes tárca már erősíti a rendőrségnek, határőrségnek az állományát annak érdekében, hogy az eddiginél is hatékonyabban előzzék meg az illegális határátlépéseket. A belügyminiszter értékelése szerint ezzel Szerbia nemcsak saját, hanem Európa külső határait is védi.

Pintér társaságában járta be a horgosi átkelőt Stefanović, a két tisztségviselő a határok megvédésének, az illegális migrációk feltartóztatásának a témáját is megvitatta a találkozó során.

– A szigorú határvédelemnek a bevezetése, a határrendőrség kapacitásainak erősítése nemcsak az illegális határátkelések megfékezése szempontjából fontos, hanem minden más bűncselekmény-kísérlet megakadályozása szempontjából is. Ezért vagyunk elszántak az iránt, hogy komoly lépéseket tegyünk ennek a célnak a megvalósítása érdekében. Prioritásként kell kezelni a határvonal ellenőrzését, az állam és a Belügyminisztérium is ennek szellemében hoz intézkedéseket – jelentette ki Stefanović.

Magyarország állandó segítséget nyújt Szerbiának az illegális migrációk megállítása érdekében.

– Tárgyaltam Pintér Sándorral arról a hathatós támogatásról is, amelyet Magyarországtól kapunk az illetéktelen határátlépések megfékezése érdekében. Szerbia komoly hozzáállást tanúsít e kérdés iránt, foglalkozunk az állam területén lévő migránsok helyzetével, de azt is ki kell hangsúlyoznunk, hogy a törvényszegéseket semmiképpen sem tolerálhatjuk – fűzte hozzá beszámolójában.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy a két állam rendőrségének sikeres az együttműködése, az operatív adatközlésnek köszönhetően számos eredményt értek el a szervezett bűnözés megfékezése, a kábítószer csempészésének megakadályozása terén. Az együttműködésnek mindét állam polgárai a hasznát látják, állapították meg.

A megbeszélés egyik témája volt a határátkelés felgyorsítása is. Külön hangsúlyt fektettek arra, hogyan tudna Magyarország Szerbiának segíteni az áruforgalom ellenőrzése és gyorsabbá tétele terén.

Pintér arra emlékeztetett, hogy az együttműködésnek nemcsak a szerb–magyar határon vannak eredményei, mert húsz magyar rendőr segíti szerb kollégáit az Észak-Macedónia és Szerbia közötti határszakaszon is. Stefanović azt mondta, Szerbia a schengeni mércéknek megfelelő határkezelést kíván mielőbb megvalósítani, annak ellenére, hogy még nem tagja az ország az Európai Uniónak sem. A határrendészetnek felkészültnek kell lennie, tette hozzá, azt szeretné az állam, ha schengeni feltételeket és biztonságot tudnának szavatolni a hazai és uniós polgárok számára is.