2024. március 29., péntek

Kártalanítják a termelőket

Az Agroturs magára vállalta a Seb-Agrar adósságát

A csonoplyai Agroturs Kft. közleményben értesíti azokat az integrált mezőgazdasági termelőket, akik egyben a Prosperitati Alapítvány nyertes pályázói is voltak és a zentai-pacséri Seb-Agrar Kft.-vel álltak szerződésben, hogy a Seb-Agrar Kft. által átvett termények alapján keletkezett, eddig ki nem fizetett adósságot teljes egészében átvállalta.

Mint a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben kiemelték, az adósság kifizetése már a napokban elkezdődött, és a folyamat várhatóan rövid időn belül lezárul.

Minden integrált termelő megkapja az átadott termény után a járandóságát, valamint a késedelem miatt felszámolt és megállapított kártérítést is. Az elmaradt kifizetések lezárását követően a megkezdett projektum fenntartása érdekében megtesszük a megfelelő lépéseket – áll az Agroturs közleményében.

A Seb-Agrar az elmúlt néhány hónapban nem tudott eleget tenni azoknak a kötelezettségeknek, amelyeket a Prosperitati Alapítvány által létrehozott integrátori rendszer keretében mintegy ötszáz termelővel kötött szerződésben vállalt. Habár a termelők átadták a felvásárlónak a terményeiket (napraforgót, szóját, kukoricát), az utóbbi időszakban hiába várták az átadott terményükért a kifizetést, csupán ígéreteket és halasztást kaptak.

Még magunk sem tudjuk, hogy pontosan hány termelőt érint a kártérítés, de sokan vannak, mintegy ötszázan. Ugyanakkor a kifizetések összegét sem tudom pontosan megmondani, hiszen a készletek felszámolása folyik, vannak termelők, akiket kompenzációval kártérítünk, vagyis az elszámolás sem végleges, de minden bizonnyal nagy összegről van szó – nyilatkozta lapunknak a közlemény kiadását követően Tepavac Melitta, az Agroturs Kft. igazgatónője, amikor a felhalmozott adósság összegéről és a kifizetés üteméről érdeklődtünk. Hozzátette azt is, hogy az adósság kifizetése mindennapos lesz és várhatóan már a jövő hét végéig befejeződik, hangsúlyozta.

Ma megkerestük a Prosperitati Alapítványt is, hogy tájékoztatást kapjunk az adott integrátorral kötött szerződések, valamint a szerződésben vállalt kötelezettségek jövőbeli következményeiről, ám lapzártánkig arra nem került sor.