2024. április 20., szombat

Felszökött a bitcoin ára

A népszerű kriptovaluta értéke 44 százalékot nőtt az év eleje óta, a hét első felében pedig elérte a csúcsot. Egy bitcoin megfelelője szerdán délelőtt 10.488.78 dollár volt, a Coindex adatai alapján.

A digitális pénz legsikeresebb januári hónapja 2013-ban volt. Akkor 53 százalékot emelkedést produkált, az idei januári 29 százalékos középrepülés persze kissé szerényebb, de mindenképp figyelemre méltó annak a tükrében, hogy 2019 elején a tudóstól az utca emberéig mindenki a kriptovalutát temette.

A pénzügyi analitikusok már töprengnek a bitcoin közelmúltban elkezdődött értékemelkedése miértjén.

Sokak szerint a koronavírus okozta részvénypiaci pánik megtette a hatását a kriptovaluta árfolyamának újbóli előretörésére. A befektetők a digitális pénzben találták meg az alternatívát a befektetéshez, egyfajta menekülőterméket láttak benne a sikeres gazdasági lépéshez.

A kínai holdújév idején sok befektető „parkolópályára” engedte a pénzét, majd amint ez befejeződött, ismét nekilátott az üzleti életnek.

Az elemzők szerint a blockchain technológia is befolyásolhatta az árfolyamot, ami csökkenti a piaci bitocin értékét.

Egyes gazdasági analitikusok 15 ezer dolláros bitcoinárfolyamot várnak az év közepére – ez majdnem 50 százalékos emelkedés a jelenlegi szinttől. Befektetni tehát most is érdemes, kérdés, hogy mikor pukkad ki ez a több közgazdász szerint is felfújt lufihoz hasonlítható gazdasági jelenség.