2024. március 29., péntek

A koronavírus elérte az autóipart is

Már több autógyártó cég is bejelentette a termelés leállítását a koronavírus okozta szállítási nehézségek miatt. A Kínából érkező alkatrészek leszállításának késlekedése torlódásokat okoz az összeszerelő szalagmunkák végzésénél, ezért a gyártás ideiglenes szüneteltetése elkerülhetetlen. Az érintett üzemek közé tartozik a japán Nissan, a dél-koreai Hyundai és az olasz–amerikai Fiat Chrysler.

A japán cég két napra állítja le a termelést az anyagyárban, ahol a Nissan Serena és X-Trail típusokat készítik. A hivatalos közlemény szerint a járvány okozta alkatrészhiány miatt február 14-én és 17-én alkalmazkodnak a termelési feltételekhez, tehát nem gyártanak, mert nincs miből.

Kína továbbra is az egyik legnagyobb termelőerő a világpiacon és kulcsfontosságú szerepet tölt be az autóiparban is, Vuhan, a járvány fészke pedig a globális gépjárműgyártás egyik központjának számít. A kínai beszállítók több vállalatnál is jelen vannak, és szinte minden autóban találhatunk olyan alkatrészeket, amelyek innen erednek.

– Már egy apró alkatrész hiánya is képes akkora gondot okozni, ami miatt az egész gyártósort le kell állítani – mondta el egy autóipari tanácsadó a BBC-nek.

Ilyen okok miatt a Hyundai cég már több mint egy hete jobbnak látta bejelenteni a gyártás szüneteltetését a dél-koreai üzemekben, a Fiat Chrysler illetékese pedig néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy átmenetileg leállítják a termelést.

A Financial Timesnak már több amerikai autógyártó cég is jelezte a közelgő ellátási gondokat, mert őket is idejében értesítették a kínai újévet követő munkaszünet meghosszabbításáról a járvány miatt.

A nagy európai alkatrészbeszállítók, mint a Continental vagy a Thyssenkrupp, is sok elemet Kínából szereznek be, ezért az autógyárak szerződése ezekkel a cégekkel nem old meg semmit, hiszen az ő raktáraik is üresek.

Többen jósolják a globális autógyártás termeléskiesését a járvány miatt, de ez már részben meg is történt. Egyesek szerint a koronavírus okozta kellemetlenségek az elektronikai szektorban is hamarosan éreztetik a hatásukat, ami a mobiltelefon és számítógép gyártására sújt majd le.