2024. április 25., csütörtök

Temerin az elsők között

Helyi szintű közlekedésbiztonsági adatbázisokat dolgoznak ki

A Szerbiai Közlekedésbiztonsági Ügynökség 1997 óta elemzi az országban történt közlekedési baleseteket. A begyűjtött adatok alapján érvényesített fejlesztéseknek köszönhetően az évek folyamán folyamatosan csökkent a halálos balesetek száma Szerbiában: a múlt év folyamán 534 esetben követeltek emberi életet a szerencsétlenségek, ami jelentősen kevesebb az elmúlt évek kimutatásainál – közölte Branko Stamatović, az ügynökség helyi önkormányzati osztályának vezetője tegnap Temerinben.

Az ügynökség munkatársai az utóbbi években arra törekszenek, hogy az országos szintű közlekedésbiztonsági adatbázist önkormányzati szinteken is létrehozzák. Mindeddig két projekten keresztül 9 község esetében dolgoztak ki elemzést. 2019-ben a a köztársasági ügynökség a projekt megvalósítására négy olyan önkormányzatot választott ki, amelyekben kivételesen jól működnek a közlekedésbiztonsági tanácsok – magyarázta Stamatović, és kiemelte, hogy a temerini tanács az egyik legaktívabb helyi jellegű szervezet Szerbiában.

Temerin a helyi közlekedésbiztonsági tanács sikeres működésének köszönheti a fejlesztési lehetőséget (Fotó: Tóth D. Lívia)

Temerin a helyi közlekedésbiztonsági tanács sikeres működésének köszönheti a fejlesztési lehetőséget (Fotó: Tóth D. Lívia)

Temerin község közlekedésbiztonsági tanácsa az elmúlt években számos akciót valósított meg: munkatársaik hónapokon keresztül járták a helyi kávézókat és szórakozóhelyeket, és felmérték az italozók alkoholos állapotát, majd az úgynevezett „részeg szemüvegeken” keresztül bemutatták az ittas vezetés lehetetlenségét. A tanács jóvoltából sok temerini ingyen juthatott gyereküléshez is, de rendszeresen tartottak előadásokat és bemutatókat a felelőtlen vezetés következményiről is. Az a céljuk, hogy minimálisra csökkentsék a balesetek számát a községben – mondta Dragan Bjelac tanácstag.

– Sajnos ebben az évben már volt egy halálos kimenetelű balesetünk a község területén, tavaly pedig két emberi áldozatot követeltek az utainkon történt közlekedési szerencsétlenségek. Az utolsó 25 évben csak a 2012-es és a 2018-as év volt az, amelyekben nem történt halálos baleset Temerinben. A kidolgozott adatbázis elemzései alapján a jövőben olyan határozatokat tudunk foganatosítani, amelyek segítségével megelőzhetőek a szerencsétlenségek. A felmérések arra is rámutatnak, hogy mely területekre vonatkozólag kell külön projekteket kidolgoznunk, illetve milyen újabb figyelemfelhívó akciókat érdemes szerveznünk.

Az adatbázist ugyanis úgy építették fel, hogy elemezze az adott környezetre jellemző közlekedésbiztonsági tényezőket – mondta a bemutatón Dragoslav Kukić, a Szerbiai Motorosszövetség közlekedési kutatásfejlesztési központjának igazgatója.

– Részletes adatokat jelenít meg a közlekedési balesetek számáról, körülményeiről és következményeiről, részletezi az utak helyzetét és közlekedésbiztonsági jellemzőit, de kitér a sofőrök viselkedésének elemzésére is. Az adatbázis egyik legfontosabb célja a problémameghatározás, ami kulcsfontosságú szerepet játszik a helyi közlekedésbiztonsági tanácsok munkájában.

A temerini közlekedésbiztonsági adatbázis elsődleges balesetforrásként a településen áthaladó országos közutat jelölte meg: Szerbia leghosszabb utcáján ugyanis, kerülőút híján, naponta több mint 12 ezer jármű halad át. A legtöbbször olyan balesetek történtek a község területén, amelyekben gyalogosok is érintettek voltak, de számottevő a kanyarból jobbra kisiklott autók száma is – hangzott el a bemutatón, amelyen részt vett Surján Endre, a Tartományi Energetikai, Építésügyi és Közlekedési Titkárság szaktanácsadója és Zorica Pavićević, a titkárság közúti felügyelője is.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy a végső cél az, hogy Szerbiában minden községnek legyen a temerinihez hasonló közlekedésbiztonsági adatbázisa.