Kinek élmény, kinek kín

Török Erna

2020. február 15., 16:23 >> 2020. február 15., 17:23

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az ízlés idővel változik. Tíz évvel ezelőtt nem így gondoltam, amikor határozott zenei összképpel, filmes alkotások zárt körével bástyáztam körül magam. A megbízható esztétikai ítélettel rendelkező személyektől ajánlott, majd kellőképpen áttanulmányozott zenei repertoár elemei közé, se ki, se be nem igen kerülhetett már semmi. A filmek közül is csupán a jól megrágott, többször megnézett alkotásokat voltam hajlandó befogadni. Így hát ezeket néztem újra meg újra. Ha valami új, ismeretlen kortárs elem került elém, fintorogva elhárítottam. Különösen irritáltak a szórakozásra szánt legfrissebb amerikai filmek, és a bevásárlóközpontokban rám tukmált, top listás énekesek sablonszerű melódiái. Semmi sem volt jó, ami akkor készült. Ízlésvilágom jelenléte és a környezet összeütközése szinte kínokkal járt, mert minden, ami súrolta annak határait, elviselhetetlen volt.

(Illusztráció - Pixabay.com)

Emlékszem egy esetre, amikor a barátommal elmentünk egy házibuliba, ahol egy amerikai romantikus vígjátékot nézett mindenki. Szörnyen éreztem magam. Sértődött és bosszús pillantásokat vetettem a házigazdára és a barátomra, mert egy olyan élményt kényszerítenek rám, ami nem illett bele az akkori világképembe, és a filmektől elvárt esztétikai élmények sorába. Nem voltam hajlandó passzívan szórakozni egy filmen. Végigszenvedtem a másfél órát. Úgy éreztem, megkárosítottak.

Mára enyhült a filmek és a zene iránti kényességem. Mondhatni megszelídültem. Hogy mindez a környezet hatásának vagy az ízlésvilág változásának tudható-e be, nem tudom. Tény, hogy a zenének különféle funkciói vannak, és több helyen is belefolyik az életünkbe. A bevásárlóközpontokban, a várótermekben, sőt a virtuális térben is. Az úgynevezett háttérzene mindig körülvesz bennünket, mindenhol ott van. Kegyetlenül. Ha tetszik nekünk, ha nem. Általa kellemesebbé próbálják tenni a várakozást, serkenteni szeretnék a vásárlási kedvet, és alakítani próbálják az ízlésvilágunkat. A vásárlással töltött idő alatt – ideális esetben 15, 20 perc – kénytelenek vagyunk a toplisták legújabb alkotásait végighallgatni, méghozzá teljes hangerővel. A csendet, majd a halk és lassú háttérzenét mára ugyanis felváltották a pörgős pop-rock slágerek és a hangos zene. A gondolkodásra nem késztető háttérzene egyre nagyobb teret kapott. Hangszórók és fülhallgatók nélkül pedig már elképzelhetetlenné vált a munka, a barátkozás, a vásárlás, az utazás... Még a buszon is a sofőr zenei ízlése diktálja a tempót. A szünet és a csend mára elfogadhatatlanná vált. Minden egyes másodpercünket kihasználják. Egy-egy YouTube-os klipre kattintva kénytelenek vagyunk a sok reklám mellett a legújabb filmsorozatok előzeteséből megnézni legalább öt másodpercet.

Mindez mégsem arra ösztönöz, hogy kikeressem az interneten az ajánlott filmet, vagy hogy a „kellemes” zene mellett több időt töltsek a bevásárlással. Mára ugyan beleidomultam a háttérzene és a különféle mellékzaj világába, de úgy tűnik, még mindig nem éri el a funkcióval rendelkező zene a várt hatást. Sajnos azonban bizonyos mértékben mégis betörtek, megszokta a fülem a háttérzajt.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége