2024. március 29., péntek

Hatvanéves évfordulót ünnepelnek

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola mindig igyekszik követni a változásokat

A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola fennállásának hatvanadik évfordulóját ünnepli az idén, és ez alkalomból márciusban központi ünnepséget rendeznek a Művelődési Házban, valamint ennek jegyében szervezik meg az ez évi KözgazdÁSZ Palánta versenyt is.

Tóth Kornél: A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola alkalmazkodik a piaci igényekhez (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Tóth Kornél: A zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola alkalmazkodik a piaci igényekhez (Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A hat évtizedes fennállás kapcsán Tóth Kornél, az intézmény igazgatója elmondta, az egész tanári kar számára nagy öröm ez a jeles évforduló, és mindent megtesznek azért, hogy ahogyan eddig is, iskolájuk a jövőben is fontos szerepet töltsön be a Tisza mente oktatási kínálatában.

– Lázasan készülünk az évfordulóra, amelyet március 27-én este egy színvonalas rendezvénnyel ünnepelünk meg a Művelődési Házban, és az is fontos, hogy a másnapi KözgazdÁSZ Palánta versenyt is ehhez az évfordulóhoz csatoljuk. Az elmúlt hónapokban egy online kérdőíven nagyon sok egykori diákunkat kérdeztünk meg arról, hogy milyen emlékeik vannak az iskoláról, és erre nagyon sok válasz érkezett, amelyek szinte mind arról tanúskodnak, hogy nagyon jó alapokat kaptak az intézményben, szép éveket töltöttek itt, és az egykori diákok szívesen emlékeznek a középiskolás időszakra – mondta Tóth Kornél, aki azt is hangsúlyozta, hogy a zentai Közgazdasági és Kereskedelmi Iskola az elmúlt években nagy változásokon ment át, hiszen mindig igyekezett alkalmazkodni az újfajta igényekhez.

– Az elmúlt időszakban rengeteg változás volt a társadalomban, az életfelfogásban, a gazdasági szerkezetben és minden másban, és örülünk annak, hogy iskolánk mindig tudott alkalmazkodni az újabbnál újabb feltételekhez, hiszen minden társadalmi rendszer újfajta gondolkodást hoz maga után, ami beépül a tanításba és a tananyagba is, és ahhoz képest, hogy egy kisvárosi iskola vagyunk, oroszlánrészt vállaltunk fontos folyamatokban. Aktív tanárunk van a szerbiai oktatási és nevelésfejlesztési intézetben, ahol országos szintű dokumentumokat dolgoznak ki akár az érettségi vizsgára, akár a tantervekre vonatkozóan. Büszkék vagyunk arra is, hogy az iskolánkban folyó munka a különböző oktatási modellek mellett is hatvan éve folyamatos. Annak idején egy szak volt a középiskolában, mégpedig a közgazdasági technikusi szak, és tizenvalahány évvel ezelőtt német segítséggel vágott bele az iskola egy komoly tantervreformba, amely mára teljesen beért, és a közgazdasági technikusi szak nálunk már évek óta nem aktuális. Úgy gondoljuk, hogy a szakokkal alkalmazkodni kell a legfrissebb piaci igényekhez, tehát egy sima elméleti gazdasági tudás ma már mit sem ér anélkül, hogy a diákok ne kapnának ízelítőt abból, hogyan működnek a nagy cégek, a vállalkozások. Bele kell kóstolni az üzleti informatika világába is, és ez az az irányvonal, amelyet iskolánk is követ, hiszen a gazdaság a leggyorsabban változó dolgok közé tartozik, mivel a pénz hajtja, és a pénz elég motiváció mindenkinek arra, hogy innovációkat vezessen be a saját ügyvitelébe. Igazodva tehát a változásokhoz, jelenleg banki és biztosítási ügyintéző szakon, pénzforgalmi ügyintéző szakon és kereskedelmi és szolgáltatási ügynök szakon tanulhatnak a diákjaink. Mindhárom négyéves szak, és érettségivel jár – emelte ki az intézmény vezetője, aki elmondta, az is nagy öröm számukra, hogy az iskola épületét a magyar és a szerb kormány jóvoltából teljesen felújították és kibővítették, így tényleg a kor követelményeinek megfelelő körülmények között tanulhatnak náluk a diákok.