2024. március 19., kedd
HÓDSÁG

A paripási dögtemető a múlté

A telepen évek óta elpusztult tetemek százai hevernek néhány méterre az úttól, veszélyeztetve ezzel az emberi egészséget és a környezetet is. A ragadozó madarak és kóbor kutyák csak rontanak a helyzeten, mivel szétmarcangolják, illetve széthúzzák a tetemeket. A paripási (Ratkovo) lakosok eddig nem találtak megoldást a problémára, hiába tettek panaszt a helyi önkormányzat irodájában.

A múlt héten azonban megkezdték az illegális dögtemetőből a tetemek eltávolítását. Az, hogy mennyire szennyezett a talaj és a víz, az csak az összes tetem elszállítása után derül ki.
– A hódsági önkormányzat ígérete szerint a paripási dögtemető képe a múlté lesz. Az önkormányzat szerződést kötött a zombori Proteinka döghamvasztóval, miszerint a kommunális közvállalat tehergépkocsival szállítja el a tetemeket Hódságról a fehérjefeldolgozóba. A polgárok a 025/46-60-78 telefonszámon kérhetik az elpusztult állat elszállítását. A jövőben az illetékes szolgálatok emberei ellenőrizni fogják a terepet, és megbüntetik azokat, akik az elhullott állatok tetemeit az út mellett hagyják – mondta Milorad Stanisić Hódság alpolgármestere, hozzátette, az önkormányzat saját költségén szállíttatja el Proteinkába a tetemeket. Az állatok tulajdonosainak csupán ötszáz dinárt kell fizetniük az állatorvosnak, a fennmaradó összeget Hódság önkormányzata fedezi. Akit mégis tetten érnek, az 25.000 dináros büntetéssel számolhat, ami a jövőben tovább emelkedhet.