2024. április 25., csütörtök
BIRKÓZÓ-EB, RÓMA

Késő éledés

Štefanek a vigaszágon is kikapott – Zörgő László zentai edző gondolatai

Ami a Rómában zajló birkózó-Európa-bajnokság kötöttfogását illeti, a harmadik napra szerbiai szempontból csak az olimpiai és világbajnok Davor Štefanekre figyelhettünk már, aki a grúz Lomadze révén a vigaszágra került, sajnos azonban ott is kikapott, így lemondhattunk az érmes álmokról. A szabadkai versenyző a fehérorosz Kankou ellen már „éledezett”, de ez csak a második menet végére értendő, hiszen amikor „hozta a formáját”, ellenfele már 8:2-re vezetett, így nem volt elegendő a mögé kerülés és a pörgetés, Davor 8:6-ra kikapott. Ez azt jelenti, hogy hosszú idő után a szerbiai kötöttfogású küldöttség érem nélkül maradt, amiről Zörgő Lászlónak, a zentai birkózóedzőnek, Nemes Máté és Viktor egyik nevelőedzőjének ez a véleménye:

Németh Zsanett itt még felül van, de végül alulmaradt (Fotó: MTI)

Németh Zsanett itt még felül van, de végül alulmaradt (Fotó: MTI)

Hogy sorban haladjunk: Máté ezúttal is kiváló formában lépett fel, de az örmény Aslanyan ellen taktikai hibát követett el, mert a végül megnyert visszajátszás helyett le tudta volna hajtani ellenfelét, és az egész küzdelem másként nézett volna ki. Davor kivételes birkózó, állhatatos és fanatikus, de talán az ő fénykora néhány évvel ezelőtt volt, s a most választott súlycsoportjában sem tudott maradandót alkotni. Viktor esetében tudni kell, hogy számára a márciusi olimpiai selejtező a legfőbb verseny, tehát ezen az Eb-n csak amolyan erőfelmérést végzett. Mindent összegezve, e verseny kapcsán nem kell messzemenő következtetést levonni, mert az olimpia szempontjából nem jelent semmit. Meglátjuk, mi lesz a következőkben.

A magyarok kedden este nem tudtak aranyhoz jutni, mert előbb Lévai Zoltán (77 kg) kapkodta el egy kicsit a dolgokat, s ez nagyjából érvényes Lőrincz Viktorra (87 kg) is. Ezekből az ezüstökből azonban lehet még fényesebb veretű medál, hiszen a magyarok utánpótlása kiváló, tegnap például Vancza István (67 kg) a bronzért birkózhatott az örmény Aszlanyannal.

A nők is megkezdték a küzdelmeket, de Galambos Ramóna (59 kg) a rajton a moldovai Nichitától kapott ki 10:0-ra, Németh Zsanett (76 kg) pedig az ukrán Belinszkától szenvedett vereséget 10:6 arányban. Kettejük közül Ramónának volt esélye a vigaszágra jutni.

Európa-bajnokok, férfiak, kötöttfogás: 130 kg: Alin Ciurariu (román).