2024. április 19., péntek
VÍZILABDA

Az utolsó kvótaszerzési esély

Kedden a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) főhadiszállásán, Lausanne-ban kisorsolták az olimpiai kvalifikációs selejtező tornák csoportjait. A női tornát tíz csapat részvételével Triesztben rendezik meg március 8–15. között. A magyar női vízilabda-válogatott a legutóbbi Eb-n hatodik görögökkel, az izraeliekkel, az új-zélandiakkal, valamint egy ázsiai csapattal került egy csoportba. A másik csoportban a hollandok és az olaszok mellett a franciák, a szlovákok és egy ázsiai együttes kapott helyet. A FINA még nem hozott nyilvánosságra hivatalos információt, hogy mi lesz az ázsiai csapatokkal: a kontinentális selejtezőt Kazahsztánban kellett volna rendezni február 12–16. között, de a rendező ország a koronavírus-járvány miatt lemondta a versenyt. A selejtező tornán a csoportküzdelmek után negyeddöntőkkel folytatódik a viadal. Olimpiai kvótát a két döntős csapat szerez.

A férfiaknál már Magyarország és Szerbia kijutott a tokiói ötkarikás játékokra, ám számos tekintélyes válogatott, így Görögország, Horvátország és Montenegró még nem szerzett kvótát. A férfimezőnyben március 22–29. között Rotterdamban 12 csapat küzd meg a három olimpiai részvételt érő helyért.

Olimpiai selejtező torna, a csoportbeosztás, nők, A csoport: Hollandia, Franciaország, Olaszország, Szlovákia, Ázsia 2. B csoport: Görögország, MAGYARORSZÁG, Izrael, Új-Zéland, Ázsia 1. Férfiak, A csoport: Brazília, Kanada, Montenegró, Görögország, Grúzia, Ázsia 1. B csoport: Argentína, Hollandia, Horvátország, Németország, Oroszország, Ázsia 2.