2024. április 25., csütörtök
KERÉKPÁROZÁS – TOUR DE HONGRIE

Debrecenből Esztergomba

A budapesti Music Centerben tartott ünnepi eseményen mutatták be a 41. Tour de Hongrie kerékpáros-körverseny útvonalát. A ceremónián kiderült, hogy az ötnapos, 861 kilométer össztávú megmérettetés Debrecenből rajtol május 13-án – néhány nappal a Giro d’Italia magyarországi nyitóhétvégéjét követően –, majd az ország északkeleti régióit körbejárva Esztergom történelmi koronázóvárosában zárul május 17-én, vasárnap.

Az öt etapból az első kettő egyértelműen a sprintereknek kedvez, míg a harmadikon már lesz néhány alacsonyabban kategorizált emelkedő. A sorsdöntő etap minden bizonnyal a 178 kilométeres szombati negyedik lesz, amikor a versenyzőknek kétszer kell megmászniuk a Kékestetőt, először Mátraházáig, másodszor pedig a csúcsig, ahol 984 méteres magasságban érnek majd célba. A zárónapon Esztergom környékén kell teljesíteni négy kört, ugyanennyiszer megmászva Dobogókő emelkedőjét.

A Tour de Hongrie idén minden eddiginél erősebb mezőnyt vonultat fel, az eddigi regisztrációk alapján már 8 legmagasabban jegyzett (World Tour) és 8 nemzetközi második kategóriás (prokontinentális) sor jelentkezett be. Ennek első számú oka a már említett Giro d’Italia, amely a megelőző hétvégén Magyarországon teljesíti első három etapját, így a világ élcsapatai eszközparkjukat és felszerelésüket itt hagyva gyakorlatilag folytathatják a magyarországi versenyzést a Girón nem induló embereikkel.

Korábban egyetlen World Tour-csapat sem indult el Magyarországon kerékpárversenyen, ám megtörtént a lehetetlen: világsztárok érkeznek az idei esztendőben” – fogalmazott Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos a gálán, hozzátéve, szerinte elképesztő verseny várható, és a Giróra utalva elárulta, rózsaszínben látja a magyar kerékpársport jövőjét.

Princzinger Péter, a Magyar Kerékpáros-szövetség (MKSZ) elnöke elmondta, Magyarországon évi 150 kerékpárversenyt rendeznek, közülük a Tour de Hongrie a koronagyémánt, amely a legfontosabb és legnagyobb hazai viadal. „A magyar körversenyt már csak a legnagyobb viadalok mércéjével tudjuk mérni, és meg is felel ennek. Világsztárokat vonultat fel, és olyan szakmai színvonalat képvisel, amelyre joggal lehetünk büszkék” – fogalmazott a vezető, aki kitért arra is, hogy a magyar kerékpárosok mostanra már több szakágban felkapaszkodtak a világ élvonalához. Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie fő szervezője elárulta, a mezőny erőssége magasra teszi a lécet. Kiemelt cél a World Tour-csapatok kiszolgálása, illetve a nagy érdeklődés miatt az eredetileg tervezett húszról huszonegyre emelték az együttesek számát.

A 2020-as Tour de Hongrie programja:

Május 13., szerda: Debrecen–Hajdúszoboszló, 174 km

Május 14., csütörtök: Karcag–Nyíregyháza, 182 km

Május 15., péntek: Sárospatak–Kazincbarcika, 171 km

Május 16., szombat: Miskolc–Gyöngyös/Kékestető, 178 km

Május 17., vasárnap: Esztergom–Esztergom, 156 km