2024. április 18., csütörtök

A nemzeti összetartozás jegyében

Avagy a magyar színjátszás egy és oszthatatlan

Szerdán este a Zentai Magyar Kamaraszínházban nagy érdeklődés közepette vette kezdetét a IV. Teátrum Neked! – Zentai Teátrumi Napok színházi fesztivál a Magyar Teátrumi Társaság és a ZMK közös szervezésében. A megnyitón Petneházy Attila, a magyar-magyar kapcsolatok fejlesztéséért felelős miniszteri biztos, Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára, valamint Wischer Johann, a Zentai Magyar Kamaraszínház igazgatója köszöntötték a fesztivál első napjának közönségét, mely az intézmény mindkét termét teljesen megtöltötte.

Petneházy elmondta, idén, a parlament jóvoltából, a nemzeti összetartozás évét ünnepeljük. Kifejtette, hogy összetartozásunkat közös keresztény kultúránkon keresztül teljesíthetjük ki, és amikor ezen gondolkodunk, azonnal ki is rajzolódik a feladatunk: ezen örökséget nekünk őrizni kell. Amikor hétköznapjainkat ünnepnappá tesszük, azzal már őrizzük, de ugyanígy feladatunk az is, hogy mindezt átörökítsük a jövő nemzedékeibe, hiszen csakis így nyer igazi értelmet. Hozzátette, mindezt jó egy színházban elmondani, hiszen a teátrumok védőőrei a kultúrának. A harmadik feladat pedig éppen a kultúrateremtés, mert az köt össze bennünket, azáltal még inkább összetartozunk.

Szabó elmesélte, amikor megszületett eme fesztivál ötlete, alapvető céljuk az volt, hogy évről évre bebizonyítsák, a magyar színjátszás egy és oszthatatlan, egy egység, mely mögött ugyanaz a kultúra áll, ugyanaz a tradíció, ugyanaz a szeretet. Három év elteltével, a negyedik fesztiválon bátran kijelentheti, mindez be is bizonyosodott. Ez is azt mutatja, hogy mindig több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt.

Wischer elmondta, színházat ünnepelni gyűltünk össze – öt napon, nyolc előadáson át. Ezt követően mesélt a ZMK munkájáról, annak zentai működéséről, illetve vajdasági és külföldi tájolásáról egyaránt, egyúttal hangsúlyozta a szeretetet és a szerelmet, amelyet ez a társulat a pálya iránt érez. A fesztivál kapcsán kifejtette, annak népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy a nézőtéri ülőhelyek minden évben, minden előadásra szinte pillanatok alatt elkelnek.

Az első nap attrakciója az Életnagyság című portrésorozat idei része volt, amelynek keretében ezúttal Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagja mesélt szerepeiről, színházi munkáiról, életéről. Beszélgetőtársa Szabó László volt.

Eperjes művész úr az önálló verses estjei kapcsán hosszasan mesélt a magyar líra nagyjainak istenes költészetéről, majd rövid labdarúgói karrierjéről, több filmes és színházi szerepéről, a családjáról, sűrűn anekdotázgatva, keserédes és kacagtató történeteket megosztva velünk – miközben végig a keresztény értékrend mentén haladt, egyúttal felhívta a figyelmet korunk társadalmának visszásságaira is; szavai ugyanakkor mindvégig a remény hangján zengtek, bizalommal tekintve a jövőbe.

Az estet megelőzően sikerült őt elcsípnünk egy rövid interjú erejéig is, amellyel olvasóink hamarosan szintén találkozhatnak lapunk hasábjain.