2024. március 28., csütörtök

Amivel a Határtalanul! programot nem támadhatják

Potápi Árpád: Egy élet is kevés lehet a Kárpát-medencei magyarság teljes kultúrájának, történelmi és természeti kincseinek a megismeréséhez

Potápi Árpád János a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón jelentette be, hogy elérhetővé váltak a magyarországi iskoláknak a külhoni osztálykirándulásokat finanszírozó Határtalanul! program következő tanévének pályázati kiírásai. Az egyre népszerűbb kirándulási lehetőség összes költségét fedezi a magyar állam. Egészen biztos, hogy nem pusztán az anyagi térítés az oka, hogy a programra egyre többen jelentkeznek, az idei évre is rekordszámú pályázót számolhattak össze a nemzetpolitikai államtitkárság megelégedésére. Ennek ellenére is lehetnek a Határtalanul! programnak bírálói, ezekkel kapcsolatban kérdezte Potápi Árpád Jánost a PestiSrácok.

Potápi Árpád János a Határtalanul! program keddi sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI)

Potápi Árpád János a Határtalanul! program keddi sajtótájékoztatóján (Fotó: MTI)

A jobboldali portál felidézte: akár a Határtalanul programot, akár magát a Nemzetpolitikai Államtitkárságot is kellemetlenül érinthetik azok az ellenzéki sajtóban megjelent támadások, amelyek szerint hiábavalóak a nemzetpolitikai erőfeszítések, a gyerekekben nem ver gyökeret a nemzettudat; hiába utaztatják őket határon túli magyarokat látni, velük találkozni, érzéketlenek maradnak a kisebbségi magyarság története és jelen helyzete iránt.

Potápi Árpád János válaszul elmondta: véleménye szerint éppen ennek ellenkezője igaz, amit a 23 éves átlagéletkorú korosztály körében végzett felmérés eredményei is igazolnak. Mint kifejtette, az eredmények szerint ezeknek a fiataloknak csaknem 80 százaléka járt már határon túli területeken, és több, mint 60 százalékuknak van egy vagy több határon túli barátja.

Azt látjuk, hogy a mai fiatalok nagyobb többsége tisztában van azzal, hogy az ország jelenlegi határai és a nemzet határai nem esnek egybe. Azokat a régi tapasztalatokat, hogy emberek rácsodálkozzanak az országhatárt elhagyva a magyarul beszélő emberekre és településekre, lassan levetkőzi a magyar társadalom – fogalmazott az államtitkár. Hozzátette: a nemzetpolitikai programok célja is az, hogy az emberek gondolkodásában felszámolódjanak a nemzetrészeket elválasztó határok, az egységes nemzetben való gondolkodás természetes legyen.

A PestiSrácok újságírója rákérdezett arra is, hogy az első alkalommal megpályázható, a tanárokat célzó buszutazások meghirdetésére nem azért volt-e szükség, mert a pedagógustársadalomban van még olyan generáció, amelynek életében nem volt magától értetődő lehetőség a határon túli magyarokhoz ellátogatni. Az államtitkár elmondta: valóban él még olyan generáció, amelynek van mit behozni tapasztalás terén, de ez azokra is igaz, akik többször jártak már határon túli magyarlakta vidékeken. A gyerekeknek hamarosan közreadott Bakancsilsta kiadvány is éppen ezt mutatja, hogy egy élet is kevés lehet a Kárpát-medencei magyarság teljes kultúrájának, történelmi és természeti kincseinek a megismeréséhez. A mai generációk szerencsés helyzetben vannak, hogy ezt a felfedezést időben már korábban, legkésőbb általános iskolás korukban, szervezett körülmények között elkezdhetik. Mint megjegyezte, véleménye szerint roppant sokat számít, hogy valaki ma eljuthat egy Csíkszereda–Újpest hokimeccsre Csíkszeredában, és láthatja, hogy mindkét csapat magyar, és a Csíkszereda a magyar bajnokságban játszik.

Sokkal több lehetőséget ad a mai kor, a demokrácia adta lehetőségek, amelyekkel élnünk kell, hogy az utánunk következő generáció már ne legyen olyan tudatlan ebben a kérdésben – értékelt.

A PestiSrácok újságírója megkérdezte azt is, a vélt túlzott nemzeti tartalom miatt kritizált Nemzeti Alaptanterv kapcsán kell-e attól tartani, hogy a Határtalanul programot is előbb-utóbb egy nacionalista programnak fogják titulálni. Potápi Árpád János szerint erre nem volt még próbálkozás. Hozzátette: a nacionalizmust általában negatív jelzőként használják, holott nem lehet bűnnek nevezni, ha valaki büszke arra, aminek született, ha tartja és ápolja a hagyományait. Hozzátette: kevés olyan ember van a Kárpát-medencében, aki biztonsággal állíthatná, hogy „én ilyen vagy olyan vagyok”. Teljesen kevert népességről van szó, nem is lehet „kárára” egyik nacionalizmus a másiknak, mert egy emberben is több nemzetiség egyesül – hangsúlyozta a Pesti Srácoknak nyilatkozó nemzetpolitikai államtitkár.