2024. április 24., szerda

Az EU felkészül a koronavírus elleni harcra

Az új koronavírus által kiváltott egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a „globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában” – jelentette ki Brüsszelben Szigeti Szabolcs, a magyar Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára. A politikus az EU-tagállamok egészségügyi minisztereinek rendkívüli ülésén vett részt, amelyen az új vírus okozta problémák szerepeltek napirenden.

A jelenlevők szoros, aktív és arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az esetleges járvány megelőzése érdekében. Fontosnak nevezték az utazók tájékoztatását, a védőmaszkokra, gyógyszerekre, diagnosztikai eszközökre vonatkozó központi beszerzések megvalósítását, az egészségügyi dolgozók biztonságának szavatolását, valamint a határvédelem és az ellenőrzés jelentőségét.

A Kínában felbukkant vírus globális terjedése miatt összehívott egynapos rendkívüli miniszteri ülés után Szigeti utalt arra is, hogy Európa jelenleg a felkészülés időszakában van. Ez azt jelenti, hogy a kormányok gyorsan, hatékonyan és összehangoltan cselekszenek.

A járvány fészkének számító városban, a kínai Vuhanban eddig csaknem 33 ezer ember fertőződött meg a vírustól, s valamivel több mint ezer halt meg. Az országban már legalább 1350 halálos áldozata van a járványnak, az ismert fertőzöttek száma csaknem 60 ezer. Kínán kívül még 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.