2024. április 19., péntek

Határbuszok már márciustól?

Igény van rájuk, és az infrastruktúra is megvan
Fotó: Ótos András

A határbuszjáratok végállomása a Horgos 2 határátkelőhelyen lesz (Ótos András felvétele)

Az építési, közlekedési és infrastruktúrával megbízott minisztérium már megtette az első lépéseket affelé, hogy Vajdaság több települését érintve határbuszjáratok indulhassanak – tudtuk meg Kern Imrétől, a minisztérium államtitkárától.

A hosszú veszteglés a határon, ugyanakkor a buszjáratok hiánya jelentősen megnehezíti azoknak a polgároknak, mindenekelőtt a diákoknak az utazását, akik napi teendőik miatt kénytelenek a határ túloldala és az otthonuk között ingázni. A Magyarországon már hosszú évek óta jól működő határbuszrendszerhez hasonló rendszeres járatok megszervezése megoldást jelentene a problémára, hiszen ezáltal jelentős mértékben könnyebbé válna a határátkelés is. Miután hivatalosan csak a Horgos 2-es határátkelőhelyen lehet kerékpárral és gyalogosan is átkelni, így a határbuszjáratok végállomása itt lenne.

– A minisztérium az infrastrukturális hátteret biztosítja ennek az ötletnek a megvalósításához – emelte ki lapunknak Kern Imre.

Az elsődleges tervek alapján az egyik vonal Topolyát, Szabadkát, Királyhalmot érintve érkezne Horgosra, a másik a Zenta–Magyarkanizsa–Horgos vonalon közlekedne.

– Már kijelöltük a két megállót az autóbuszoknak, egyeztettünk a határrendészettel, nincs ellene kifogásuk. Most várjuk a menetrendre a beadványt és a kérelmet, hogy hivatalosan is megnyithassuk a megállókat – tudtuk meg az államtitkártól.

Kern Imre Magyarkanizsa polgármesterével, Fejsztámer Róberttel a napokban ellátogatott a Horgos 2 határátkelőhöz, hiszen onnan nem messze már öt évvel ezelőtt kiépült egy buszmegálló, amelyet esetleg a határbuszok számára fel tudnak használni.

Felkerestük az érintett, illetve a határbusz beindításában érdekelt önkormányzatokat is. Megtudtuk, hogy dolgoznak ennek a lehetőségnek a megvalósításán, tárgyaltak már utazási társaságokkal is, hiszen igény van egy ilyen járat beindítására, de hogy milyen gyakorisággal és honnan indulhatnak a határbuszok, várhatóan az igény határozza majd meg.

Az új járatok beindítására az utasszállító társaságok március 1-jéig nyújthatják be kérvényüket a közlekedési minisztériumnak.