2024. március 28., csütörtök

Mobil Világkongresszus: Barcelonai veszteségek

Óriási veszteség Barcelona számára, hogy idén nem rendezik meg a Mobil Világkongresszust. A helyi gazdaság becslések szerint 492 millió eurót veszít, és 14 ezer alkalmi munkahely vész el.

Madridból jöttünk, hogy megépítsük az „Oppo" standját, de mehetünk vissza. Itt mindnyájan vesztesek vagyunk – mondta az Euronews riporterének Antonio Mendoza alkalmi munkás.

A taxisofőrök 20-30%-os veszteséggel számolnak, de – egyikük szerint – az egészség fontosabb.

- Nagyon sok fuvart veszítünk. Jobb lett volna, ha az eseményt nem törlik, csak későbbre halasztják. Kár ezért, de az emberek biztonsága előbbre való, mint egy kongresszus – mondta Francisco Martín.

A közel 500 milliós tervezett összbevétel mintegy 20 százalékától a vendéglátóipar, a hotelek és éttermek esnek el.

Az Elbarri luxusétterem-hálózat menedzsere, Xavi Alba arról beszélt, hogy szerda este 8 és 9 óra között kezdtek el jönni az e-mailek az éttermeikbe a foglalások lemondásáról. Ez euróban, három nap alatt, csak tízezrekben, vagy még nagyobb tételben kifejezhető veszteséget jelent.

Barcelonának 2023-ig van szerződése a Mobil Világkongresszus megrendezésére, jelenleg azonban jogi csatározások zajlanak: kérdés, hogy az idei kongresszus elmaradása miatt kinek kell kompenzációt fizetnie.

Helyszíni tudósítónk, Cristina Giner úgy összegez, hogy a biztosítótársaságok jellemzően nem fizetnek, mivel hivatalosan nincs egészségügyi vészhelyzet Spanyolországban.