2024. április 23., kedd

Új közterekre lehet pályázni

Az Új helyek – Mikrogranting elnevezésű versenypályázatra még két hétig pályázhatnak az újvidéki civil szervezetek és lakóközösségek.

Február 24-éig lehet pályázni az új közterek kialakítására, számos ilyen pont már kiépült városszerte. A fotó tavaly készült az egyik, a Felszabadulás sugárút vonzáskörébe tartozó lakónegyedben, a Turgenjev utca környékén (Dávid Csilla felvétele)

Február 24-éig lehet pályázni az új közterek kialakítására, számos ilyen pont már kiépült városszerte. A fotó tavaly készült az egyik, a Felszabadulás sugárút vonzáskörébe tartozó lakónegyedben, a Turgenjev utca környékén (Dávid Csilla felvétele)

A versenypályázatot a Novi Sad 2021 – Európa Kulturális Fővárosa projektum keretében hirdették meg, a civil szervezetek és a lakóközösségek kis közterek kialakítása céljából pályázhatnak, a támogatás összege legfeljebb 450.000 dinár projektumonként.

A versenypályázatra újvidéki, belcsényi, ürögi és karlócai (az úgynevezett 021 övezetben tevékenykedő) civil szervezetek és lakóközösségek jelentkezhetnek. A projektum keretében támogatás nyerhető kis közterek kialakítására, illetve ezek felszerelésére. A felszereléshez tartozhatnak pl. a padok, kerékpártartók, szemeteskukák, helyiség elkerítésére szánt védőoszlopok, szaletlik, a virágcserepek, valamint támogatás kérhető kisebb, zöld területek és kővel kirakott járdák kialakítására. Ezenkívül pénzeszközök igényelhetők tisztítási akciók megtartására, kulturális és környezetvédelmi tevékenységek lebonyolítására, szociális aktivitásokra és kulturális hagyományápoló rendezvényekre is. A versenypályázatra azok is jelentkezhetnek, akik mini skate-parkokat szeretnének létrehozni, ezenkívül támogatás járhat még sakk-készletek beszerzésére, könyvtárak és nyilvános tárhelyek kialakítására. A pályázat kiírói a felsoroltakon kívül szívesen várnak egyéb, kreatív megoldásokat is a közterek létesítésére vonatkozóan.

A jelentkezők legfeljebb két projektummal pályázhatnak, a versenypályázatot két körben bonyolítják le. Azoknak, akik az első körben szeretnének részt venni, ki kell tölteniük a jelentkezési űrlapot, és ezt el kell küldeniük a predlog@ns2021.rs e-mail-címre február 24-éig. Miután a bírálóbizottság átnézi a beérkezett pályázatokat, eldöntik, ki vehet részt a második körben. A második körbe jutottakat beszélgetésre hívják február 25-e és február 28-a között. A Dnevnik napilap honlapján emlékeztet arra, hogy a második kör résztvevői a pályázatukat kötelesek további információkkal bővíteni, pl. a projektum megvalósítási ütemére, pénzügyi keretére vonatkozó adatokkal, de ebben már segítségükre lesznek a Novi Sad 2021 Alap szakértői is.

A pozitív elbírálásban részesülő pályázatokat március 13-áig hirdetik ki, a támogatások elosztását közzéteszik a www.novisad2021.rs honlapon, valamint elektronikus formában is eljuttatják a pályázóknak. A fent említett honlapon minden szükséges űrlapot és információt megtalálhatnak az érdeklődők.