2024. április 25., csütörtök

Lourdes-i búcsú Temerinben

A búcsú szép hagyomány és minden évben jelentős ünnep napjainkban is. Temerinben régen már hetekkel a búcsú előtt készülődni kezdtek az emberek.

A zarándokok első útja a templomudvarban épített lourdes-i barlanghoz vezetett (Góbor Béla felvétele)

A zarándokok első útja a templomudvarban épített lourdes-i barlanghoz vezetett (Góbor Béla felvétele)

Megszépítették a kerteket, kimeszelték a házakat, mindenhol rend és tisztaság várta az ünnepet. Nagyon sokféle aprósüteményt sütöttek, hogy megkínálhassák a vendégeket. Amióta 2000-ben, a magyar millennium évében, a helyi magyarság fogadalmi ünnepén, Illés próféta napján, a Telep városrészben felszentelték a Lourdes-i Boldogasszony tiszteletére épített új templomot, két templombúcsút ünnepelnek a városban. Az egyiket szeptemberben, a Szent Rozália plébániatemplom névadójának napján, a másikat február 11-én, a lourdes-i jelenés első napján.

A templom búcsújúra az idén is sok vidéki és külföldi látogatót vártak. Sajnos a télinek nem éppen mondható, de esős, szeles időjárás sokakat visszatartott attól, hogy elmenjenek a búcsúba. A 17 órakor kezdődő ünnepi szentmisére az Ave Maria dallamának harangjátéka fogadta az érkezőket. A szentmisét ft. Horváth Ákos újmisés koncelebrálta, a vendégpapok közreműködésével. Ő mondta a szentbeszédet is, amelynek középpontjában a Boldogságos Szűz Mária lourdes-i jelenése állt.

II. Szent János Pál pápa 1992-ben kezdeményezte, hogy február 11-e legyen a betegek világnapja. A világnap célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, segítse elő a szenvedés megértését”. A szentbeszédet követően lehetőség volt a betegek szentségének felvételére, azok számára, akiknek élete betegség, vagy öregség miatt veszélybe került.

Szentmise után kezdődött a gyertyás körmenet, ájtatosság a lourdes-i barlangnál és a vendégek megvendégelése házi készítésű kalácsokkal, süteményekkel és meleg teával.