2024. április 16., kedd

Ismét elérhető Szeged

Sikerrel járt a kishegyesi önkormányzat és a Szó-Beszéd lap petíciója – Kishegyes és Topolya községből újra lehet autóbusszal utazni Szegedre

Kedvező előrelépések történtek a Kishegyesről induló petíció kapcsán, amelyet a Bácsfeketehegy–Szeged autóbuszjárat eltörlése miatt fogalmaztak meg.

Ismét el lehet jutni busszal Kishegyes községből Szegedre (Lakatos János felvétele)

Ismét el lehet jutni busszal Kishegyes községből Szegedre (Lakatos János felvétele)

Rövid emlékeztetőül annyit, hogy a járatot január 5-én megszüntették, noha számos Szegeden tanuló diák ezzel utazott. Ezt követően a kishegyesi Szó-Beszéd lap a kishegyesi önkormányzat kezdeményezésére aláírásgyűjtésbe kezdett a buszjárat visszaállításáért, vagy más megoldásért. Az egy héten át tartó aláírásgyűjtéshez Kishegyes és Bácsfeketehegy mellett csatlakozott Topolya, Gunaras, Bajsa és Bácskossuthfalva is. Összesen 1304 aláírás jött össze, és a petíciót Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke is aláírásával támogatta.

Az aláírásgyűjtést követően Kishegyes község tanácsa állást foglalt, s ezt az aláírásokkal együtt eljuttatták a Subotica-trans, a Bečejprevoz és a Saobraćaj Žabalj közlekedési társaságoknak, amelyekkel a Vajdasági Magyar Szövetség községi elnöke személyesen is tárgyalt, számolt be lapunknak Sándor István, a községi tanács tagja.

– Gazdasági okok miatt arra nem volt lehetőség, hogy az érintett buszjáratot újraindítsák, viszont eljutottunk egy megoldáshoz: az utazók át tudnak szállni egy másik járatra és ezzel az összeköttetés biztosítva lesz. Ennek érdekében az illetékes minisztériumhoz kellett fordulni, amit a VMSZ közbejárásával gyorsan sikerült elintézni. Így az a járat, ami lekéste a szabadkai csatlakozást, most hétfőtől kezdve időben ér fel Szabadkára, és a Kishegyes, valamint a Topolya községből utazóknak meg lesz a lehetőségük, hogy átszálljanak a Szabadka–Szeged járatra – mondta el Sándor, majd hozzáfűzte, hogy a Szabadkára tartó járat Bácsfeketehegyről 5 óra 20 perckor indul, 5 óra 28 perckor áll meg Kishegyesen és 5 óra 45 perckor Topolyán. Szabadkára 6 óra 25 perckor érkezik, így az utasok elérik a 6 óra 35 perckor induló járatot Szegedre.

A meglévő megoldás mellett szóba került a határbusz járatok indításának lehetősége is, számolt be a tanácstag. Hogy ezek elindulhassanak, ahhoz a határőrség és a közlekedési minisztérium jóváhagyására is szükség van. Ha ez adott lesz, akkor a Horgos 2-es határátkelőhelyen kijelölnek egy helyet, ahol megépülhet egy hivatalos buszmegálló. Az ehhez szükséges első lépéseket Kern Imre államtitkár már megtette, s remélhetőleg hamarosan adottak lesznek a feltételek a buszmegálló kialakításához, fogalmazott Sándor, majd arról is szólt, hogy a határátkelőhelynél lévő megálló megépítése más község számára is lehetőséget fog nyitni határbusz járatok indítására. Ez javulást fog jelenteni Szeged elérhetősége szempontjából, hiszen a határ magyar oldaláról már üzemel egy határbuszjárat Szegedre.

A tanácstag végezetül arról is szólt, hogy a jövendőbeli határbuszjáratok indulási idejét és gyakoriságát az üzemeltető busztársaságok fogják meghatározni, üzleti érdekeiknek megfelelően.

Nyitókép: Ismét el lehet jutni busszal Kishegyes községből Szegedre (Lakatos János felvétele)