2024. március 19., kedd

Madáretetési akció a Tisza-parton

A Zöldike aktivistái magvakkal töltötték fel a madáretetőket a moholi akácosban

A moholi Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezet nagyszabású madárvédelmi akciót szervezett a közelmúltban Moholon, a Tisza-parti akácosban, ahol a szervezet tagjai magvakkal töltötték fel az általuk kihelyezett madáretetőket, így könnyítve meg a madarak számára a téli időszak átvészelését.

Az akcióban a legkisebbek is nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt (Wolf Janka felvétele)

Az akcióban a legkisebbek is nagy örömmel és lelkesedéssel vettek részt (Wolf Janka felvétele)

Az eseményen a szervezet aktivistái mellett részt vettek a zentai Rozetta Kézműves Társaság tagjai, a szervezet elnöke, Nagy Abonyi Ágnes vezetésével, valamint a moholi Novak Radonić Általános Iskola első osztályos tanulói, akik ezúttal is nagy örömmel és lelkesedéssel kapcsolódtak be az akcióba.

Az összejövetel kezdetén Báity Ferenc, a Zöldike civil szervezet elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, örömének adott hangot annak kapcsán, hogy az adai önkormányzat támogatásával sikerült megszervezniük az újabb nagyszabású madárvédelmi akciójukat, majd köszönetet mondott a támogatóknak, illetve mindazoknak, akik úgy döntöttek, bekapcsolódnak az egyesület által életre hívott rendezvénybe és ezáltal a szervezet hosszabb távú célkitűzéseinek megvalósításába.

Mint mondta, ennek az akciónak az elsődleges célja, hogy felhívják a gyermekek figyelmét a madarak védelmének fontosságára, aminek óriási szerepe van az ökoszisztémában, sőt az élővilágban is, így nekünk, embereknek nemcsak a madarakkal, hanem a természetben lévő összes többi állattal is törődnünk kellene.

– Leginkább a téli időszakban szükségszerű odafigyelni rájuk, ugyanis ilyenkor a madarak kevés élelemhez jutnak. Számunkra rendkívül fontos a madárvédelem, mert a madárpopuláció lényeges eleme a természetvédelemnek, és ezt szeretnénk mielőbb tudatosítani a kisgyermekekben is – fogalmazott a Zöldike elnöke, aki hozzátette, ennek érdekében a Rozetta Kézműves Társasággal együttműködve idén több közös programot is szeretnének megvalósítani.

– Ez az első olyan programunk, amelyen a Zöldike Természetvédelmi Civil Szervezettel együttműködve veszünk részt. Mivel minden évben egy-egy témát végigvezetünk a programjainkon, így legutóbb a vízzel kapcsolatos témakörre fordítottunk kiemelt figyelmet, ebben az évben pedig a madárvilággal szeretnénk foglalkozni. Idén tehát „A madár ágról ágra száll” mottót választottuk, hiszen vannak olyan kézműveseink, akik tevékenységükkel kiválóan hozzá tudnak kapcsolódni a természetvédelemhez. Azoknak a kézműves asszonyoknak, akik különféle kézimunkákra tanítják a gyerekeket, olyan projektet készítünk majd, amelynek keretében madarakat rajzoltatnak a kicsikkel, illetve megismertetik velük a különböző madárfajokat és azok fontosságát a környezetünkben. Terveink között szerepel továbbá madárházak készítése az októberi gyermekheti rendezvénysorozat keretében, ugyanis akkor Zentán egy egész hetes foglalkozássorozatot szoktunk tartani, amelyen szinte minden iskola diákjai részt vesznek – nyilatkozta Nagy Abonyi Ágnes, a Rozetta Kézműves Társaság elnöke, aki örömének adott hangot annak kapcsán, hogy létrejöhetett a két szervezet közötti együttműködés, amely minden bizonnyal újabb lendületet ad majd a munkájukhoz.