2024. március 29., péntek

A színjátszás ünnepnapjai

Ma kezdődik a zentai színházi fesztivál

Ma nyitja meg kapuit a IV. Teátrum Neked! – Zentai Teátrumi Napok elnevezésű színházi fesztivál. A rendezvény a Magyar Teátrumi Társaság és a Zentai Magyar Kamaraszínház szervezésében valósul meg.

Ma 18 órától az Életnagyság című est keretében egy beszélgetést hallhatnak Eperjes Károly Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésszel, a Halhatatlanok Társaságának örökös tagjával. Szó lesz a szerepeiről, színházi munkáiról és életéről. A színésszel Szabó László, a Magyar Teátrumi Társaság titkára fog beszélgetni.

Holnap 9.30 és 10, illetve 11.30–12.30 óra között a Zentai Magyar Kamaraszínház kistermében a Fővárosi Nagycirkusz animátorai bemutatják az artista mesterség műfajait, trükkjeit, eszközeit. A gyerekek ízelítőt kapnak a cirkusz csodálatos világából, és kipróbálhatják a különféle cirkuszi kellékeket. Ugyanezen a napon 10 órától tartják meg a Zentai Magyar Kamaraszínház legújabb bemutatóját a nagyteremben. A három aranygyűrű című előadás szereplői Dévai Zoltán, Lőrinc Tímea, Nešić Máté, Papp Arnold, Szilágyi Áron, Verebes Judit és Virág György. Az előadást Crnkovity Gabriella rendezte.

Ezután, 19 órától az Ivancsics Ilona és Színtársai Magyar mesék című előadását tekinthetik meg az érdeklődők a nagyteremben. A szereplők Benkő Péter, Csomor Csilla, Hajnal János, Király Adrián és Nemcsók Nóra. Az előadásban Dulai Zoltán és bandája szolgáltatja a zenét, és fellépnek a Duna Táncműhely táncosa is. A Magyar mesék rendezője Ivancsics Ilona.

Pénteken, február 14-én 9.30 és 10, valamint 11.30 és 12.30 között a legkisebbek ismét a Fővárosi Nagycirkusz animátorainak bemutatóján vehetnek részt. Ugyanezen a napon 10 órától a budapesti Turay Ida Színház A szeméthegyen túl című zenés mesejátékát láthatja a közönség. Az előadás szereplői Boros Zoltán, Bácsatyai Gergely, Rárósi Anita, Borbély Krisztina, Szilvási Judit és Pásztor Máté, a rendezője pedig Nyírő Bea. Ezután, 19 órától a Magyar Állami Operaház társulata lép színpadra az Olasz rulett – Kétszer negyven perc Puccinivel című estjükkel. Közreműködik Zemlényi Eszter szoprán, Megyesi Schwartz Lucia mezzoszoprán, Ninh Duc Hoang Long tenor, Haja Zsolt bariton és Aczél András próza. Zongorán kísér Hidegkuti Pálma. Az est rendezői Aczél András és Harangi Mária.

Szombaton, február 15-én 9.30 és 10, illetve 11.30 és 12.30 óra között ismét a Fővárosi Nagycirkusz animátorai tartanak bemutatót a gyermekeknek. Ezen a napon 10 órától a legkisebbek a békéscsabai Napsugár Bábszínház Világszép nádszálkisasszony című előadását tekinthetik meg. Ezután, 19 órától a budapesti Újszínház Hangemberek című produkciójára kerül sor. Az előadás szereplői Szakács Tibor, Kanda Pál, Esztergályos Cecília, Lux Ádám, Viczián Ottó, Kökényessy Ági, Farkasházi Réka, Jánosi Dávid és Incze József, rendezője pedig Kautzky Armand.

A fesztivált vasárnap, február 16-án zárul a budapesti Fórum Színház produkciójával. A Kulcsár Lajos műve alapján készült Love.hu című előadást az érdeklődők 19 órától tekinthetik meg Kiss Anna Laura és Lengyel Ferenc főszereplésével.