2024. április 25., csütörtök

Selymet, szatént vegyenek!

A sportminiszter egymillió dinárt költ nyakkendőkre és díszzsebkendőkre

Miután a belgrádi média szellőztetni kezdte Vanja Udovičić ifjúsági és sportügyi tárcavezető minisztériumának közbeszerzéseit, melyek értelmében a politikus rengeteg pénzt költ öltözködésre és a médiaszereplés finanszírozására, tegnap maga a miniszter is reagált, mondván, hogy nem érti, miért akar valaki szenzációt kelteni ott, ahol annak nyomát sem lelni.

A sajtó állítása szerint a sportminiszter egymillió dinárt fordított nyakkendők és öltönyt díszítő díszzsebkendők beszerzésére. Komoly feltételeket szabott, valamennyinek selyemből vagy szaténból kellett készülnie, s környezetkímélő festékanyagokat kellett tartalmaznia. További elvárásként szerepelt, hogy a kellékek kézműves munkák legyenek. A Kurir belgrádi napilap ismertette a 2019 novemberében kiállított számla másolatát is, mely szerint a megrendelés száz nyakkendőre és 55 díszzsebkendőre vonatkozott. Az ajánlattevő a preljinai Studio Maruška volt, a végösszeg pedig 947.520 dinár.

Az eset kapcsán reagáltak a kormány egyes miniszterei, Udovičić kollégái is. Mladen Šarčević oktatásügyi tárcavezető úgy fogalmazott, nem érdekli, hogy más miniszterek mit csinálnak, maga egészen eltérő indíttatásból lépett annak idején hivatalba, az oktatásügy helyzetén szándékozik javítani. Arra a kérdésre, tud-e róla, hogy a sportminiszter jelentéseket szokott kérni más miniszterek médiaszerepléseiről, így az övéiről is, Šarčević válaszában elmondta, ez sem érdekli túlságosan, hiszen ő maga ilyesmire még sohasem vetemedett, nem is fog, mert nem foglalkoztatja, mennyit szerepelnek a kollégái a médiumokban, s hogy néznek ki a műsorokban. Zorana Mihajlović infrastrukturális és Jadranka Joksimović európai integrációs miniszter ugyanakkor védelmükbe vették a volt vízilabdázót, véleményük szerint rosszindulatú kampány folyik ellene, az a cél, hogy minél hosszabb ideig a címlapokon szerepeljen negatív kontextusban. Milan Marinović, a közhasznú információk biztosa és adatvédelmi biztos közölte, irodája foglalkozik ezzel a témával, de még érdekesebb számukra az a másik közbeszerzési pályázat, melyben Udovičić a róla negatív tartalmú médiaközlések listáját akarja begyűjteni részletes információkkal a riportok, cikkek elkészítőiről, a szerkesztőségekről. A biztos szerint ebben a szándékban már lehet olyan elem, amellyel az irodájának behatóbban kell foglalkoznia.

A nyakkendőkkel a sportminiszter a külföldi delegációkat kívánja megajándékozni – írja a Tanjug hírügynökség. Maga a miniszter is úgy értékelte, hogy semmi olyat nem tett, ami már nem bevett szokás, s amit más minisztériumok nem tesznek.

– Teljesen zavarba jöttem, amikor elolvastam a média állításait. Nem tudom, hogyan kommentálhatnám azokat. Nem is én írom ki a közbeszerzési pályázatokat, hanem a minisztérium szakszolgálata, amikor hozzájuk fordultam, azt mondták, teljesen normális pályázatokról van szó. Ami a médiával kapcsolatos adatgyűjtést illeti, teljesen normálisnak tartom, hogy az újságíró aláírja azt, amit közöl, így nem látom, mi a probléma a feltüntetett szerző nevének bejegyzésével. Sajnálom, hogy a Kurir napilap nem juttatta el hozzám kérdéseit, így azokra nem is válaszolhattam, nem magyarázhattam el, miről van tulajdonképpen szó. Azt is sajnálom, hogy ma olyan ügyek miatt kell magyarázkodnia valakinek, amelyek teljesen bevett szokásnak számítanak – nyilatkozta a közbeszerzési ügyek kapcsán a Prva kereskedelmi televíziónak Udovičić.