2024. március 29., péntek

Tanulj tovább a gimnáziumban!

A szabadkai Svetozar Mаrković Gimnázium nyílt órákat szervezett a nyolcadikosoknak

A szabadkai Svetozar Mаrković Gimnáziumban hétfőn és kedden nyílt órákat tartottak. Ottjártunkkor a nyolcadikos diákok a fizika és a magyar nyelv órára ülhettek be. Az intézményben először szervezték meg ilyen módon a nyílt napokat.

– Fontos kiemelni, hogy az oktatásügyi minisztérium 2022-től megváltoztatja a középiskolások érettségijét. Ez azt jelenti, hogy központosítják az érettségit. Az az elképzelésük, hogy aki gimnáziumba iratkozik, az tanuljon tovább, aki pedig szakközépiskolába, tanuljon szakmát, és utána álljon munkába. A gimnazisták általános érettségit, a szakközépiskolásoknak szakérettségit, a művészeti középiskolába járó tanulóknak pedig művészeti érettségit kell tenniük. Az általános érettségi fel fogja váltani az egyetemi felvételit. Ez nem jelenti azt, hogy szakközépiskolából nem lehet továbbtanulni. Ehhez a diáknak le kell tennie a szakérettségit és az általános érettségit is. Az általános érettségin kötelező anyanyelvből és matematikából vizsgát tenni. A harmadik tantárgyat egy kilences listáról választja majd ki a diák. Ha a tanuló úgy látja, hogy az adott egyetemi szakra való bejutáshoz még egy általános tantárgyból kell vizsgáznia, megteheti. Ezzel a nyílt héttel arra szeretnénk bátorítani a nyolcadikosokat, hogy hozzánk iratkozzanak be. Szeretnénk megmutatni a hétköznapi órákat. Próbáltuk az összes tantárgyat felkínálni az órarendünkben, és minél több tanár munkáját bemutatni. Nagyon sok tanár és szülő érdeklődött a nyílt órák iránt. Helyszűke miatt az idén ezt nem tudtuk megvalósítani. Meglátjuk, hogy ez miként fog működni. Jövőre úgy próbáljuk megszervezni, hogy a szülők és a tanárok is megnézhessék a nyílt órákat – nyilatkozta lapunknak Szűcs Emese matematika-tanárnő.

Nagy Emília harmadikos diák a társadalomtudományi-nyelvi tagozatra jár. Úgy gondolja, hogy számára a gimnázium volt a legjobb választás. Nyolcadikos korában biztosan tudta, hogy ebbe az intézménybe szeretne járni, és azt is, hogy tovább szeretne tanulni. A testvére is ide járt, így könnyebb volt számára a döntés.

– Az iskolában jó a közösség. Mindenki kedves és jó a légkör. Legfőképp azoknak ajánlanom a gimnáziumot, akik tovább szeretnének tanulni. Nagyon jó alapokat nyújt, és itt van idejük eldönteni azt, hogy valójában mi is érdekli őket – mondta Nagy Emília.

Osztálytársa, Szakács Emese elmesélte, hogy édesapja és mindkét bátyja ebben az intézményben tanult, így számára nem volt kérdéses, hogy ő is ide iratkozik.

– Nem is gondolkodtam máson. Már régóta tudtam, hogy én is ide akarok jönni. Igaz, hogy nyolcadikban egy kicsit meginogtam, mert tudtam, hogy nem lesz könnyű és sokat kell tanulni. Egy percre sem bántam meg, hogy ide iratkoztam. A tanárok komolyan vesznek bennünket, és bármikor kérhetjük a segítségüket. Az iskola épülete gyönyörű, több mint százéves. Szeretem nézni, amikor bejövök. Azoknak ajánlanám a gimnáziumot, akik már most tudják, hogy tovább szeretnének tanulni, akik egy alaptudást szeretnének elsajátítani. Itt nagyon sok mindenre megtanítanak bennünket, és ez az iskola nagyon jól felkészít az egyetemre – emelte ki Szakács Emese.

A szintén harmadik osztályos Apró Fanni a természettudományi-matematikai tagozatra jár. Amikor elment a magyarkanizsai Középiskolások börzéjére, elbeszélgetett a Svetozar Marković Gimnázium diákjaival.

– Olyan szépeket meséltek az iskoláról, a rendszerről, a tanításról, hogy meggyőztek. Ez egy nagyon jó döntés volt. Jó a társaság, a hangulat és a légkör. A tanárok igyekeznek átadni a tudásukat, ösztönöznek bennünket, és próbálnak felkészíteni bennünket arra, hogy mi vár ránk az egyetemen. Próbálják elérni, hogy a legjobbat hozzuk ki magunkból. Nagyon jó, amikor egy tanár motiváltan jön be órára, és azt szeretné, hogy elérjünk valamit – osztotta meg velünk tapasztalatait Apró Fanni.

Osztálytársa, Szenci Rita már nyolcadikosként tudta, hogy ebbe az iskolába szeretne iratkozni.

– Mindig is vonzottak a természettudományok. Ez az iskola nagyon jó alapokat ad. Az órákra sokszor prezentációkat készítünk, szóval megtanulunk emberek előtt beszélni. Most már egyáltalán nincs lámpalázunk, ha ki kell állnunk a többiek elé. Esszéket is írunk, és ezek felkészítenek az érettségi dolgozatra. Amelyik diák segítséget kér, az kap is, hiszen nagyon jók a tanárok. Én is azoknak ajánlanám a gimnáziumot, akik tovább szeretnének tanulni, és egy biztos tudást szeretnének szerezni – hallottuk Szenci Ritától.

Az influenzajárvány miatt a hét további napján nem tartották meg a nyílt órákat. Ezekre egy későbbi időpontban kerül majd sor.