2024. április 26., péntek

Megcsonkított vadlibák

Védett vadlibákat árult, ezért feljelentette a felügyelőség – Énekes madarak a ketrecben

Január utolsó vasárnapján tartották meg Zomborban a hagyományos kisállatvásárt, amelyen több száz díszmadarat és kisemlősöket kínáltak eladásra. A tartományi környezetvédelmi felügyelőség munkatárasai is ellátogattak a zombori vásárba, ahol a bácsföldvári illetőségű Ž. T.-től (63) elkoboztak két természetvédelmi törvénnyel védett nyári ludat (Anser anser), amelyeket megcsonkított szárnyakkal, egy szűk ketrecbe zárva kínált eladásra. A vadlibákat kínáló személy elmondása szerint, a libákat még pehelytollas korukban kapta valakitől, felnevelte őket és elvágta a szárnyukat, hogy ne tudjanak elrepülni.
A fokozottan védett madarakat tilos befogni, tartani és kereskedni velük, ezért a felügyelőség elkobozta a őket és ideiglenesen a palicsi állatkeret vadállatoknak fenntartott állatmenhelyén helyezte el őket. A vadlibákat megvizsgálta az állatkert állatorvosa, röntgenfelvételt is készített róluk, amin jól látszik, hogy mind a két libáknak nem csak a tollát vágta le az illető, hanem a szárnycsontok egy részét is, ami miatt röpképtelenné váltak, a védett madarak. Többé nem lesz mód visszaengedni őket a természetes élőhelyükre, ezért az állatkertben befogadó központjában maradnak. A felügyelőség védett madarak illegális fogva tartása és kereskedelme címén tett feljelentést az igazságügyi szerveknél.
Marko Tucakov, a Tartományi Természetvédelmi Intézet munkatársa elmondta, hogy sajnos gyakori jelenség, hogy egyes felelőtlen személyek kifosztják a vadon élő vízi és énekes madarak fészkét, a fiókákat úgymond házi kedvencként tartják fogságban, amivel súlyos környezetkárosítást, természetrombolást hajtanak végre. Ebben az esetben a vadlibákat tartó egyén különösen kegyetlen módon csonkította meg a két nyári lúd szárnyát, amivel megfosztotta a madarakat attól, hogy újra szabadon szárnyalhassanak a természetben.
A madarak csonkításáért külön büntető eljárás indul a bácsföldvári Ž. T. ellen.
Az elmúlt két hónap során csak Szabadkán és környékén három illegális madártartótól koboztak el több mint száz énekesmadarat. Mindhárom személye ellen súlyos természetkárosításért, fokozottan védett madárfajok illegális befogása és tartása miatt indult eljárás. Ezzel kapcsolatban Nikola Stojnić, a Tartományi Természetvédelmi Intézet fajmegőrzési osztályának a vezetője elmondta, hogy a példás büntetések ellenére még mindig akadnak olyanok, akik hálóval és csapdákkal énekes madarakat, különösen a magevők közé tartozó pintyféléket, tengelicét, zöldikét, csízt, eredi pintyet stb. fognak be nagy számban szaporítás és eladás céljából.
Szabadkán és környékén a több mint ötezer hektáron elterülő védett területeken tevékenykedő természetvédelmi őröknek köszönhetően minden évben jó néhány „rapsicot” sikerült leleplezni, akik az erdős bokros területeken változatos módszerekkel fogják be az énekes madarakat. A díszmadarakat legális módon is tarthatnak az érdeklődők, a természetből szigorúan tilos befogni a védett madarakat.
Azok a természetjáró személyek, akik a természetkárosítás bármilyen formáját tapasztalják, vagy tudomásuk van róla, hogy felelőtlen személyek fogságban tartanak különféle madarakat, vagy más védett állatokat, azok jelezzék a 064/850-0709-es vagy a 066/381-494-es telefonszámon a Tartományi Természetvédelmi Intézet említett munkatársainak.