2024. április 19., péntek

Évi ötmillió euró a szövetkezetek fejlesztésére

Hatalmas előrelépést eredményezett az, hogy az állam felismerte a szövetkezetek fontosságát és hogy elkötelezte magát a támogatásuk mellett – jelentette ki tegnap Újvidéken Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági titkár a Vajdasági Gazdasági Kamarában, ahol a szövetkezetek 2020. évi támogatása témájában tartottak konferenciát.

A titkár emlékeztetett, hogy a tartományi mezőgazdasági titkárság három évvel ezelőtt, 2017-ben nyújtott először vissza nem térítendő támogatást a pályázó szövetkezeteknek. Ennek a szubvenciónak az előfeltétele az egy évvel korábban megszületett, a szövetkezetek státusát rendező új törvény volt.

„A kiírt pályázatok alapján az elmúlt három évben társfinanszírozás keretében összesen 140 millió dinárt fektettünk a vajdasági szövetkezeti mozgalom fejlesztésébe. Ha ehhez hozzáadjuk a regionális fejlesztési és területrendezési titkárság 50 millió dináros támogatását, amelyre kizárólag csak a szövetkezetek pályázhatnak – ez pedig a szövetkezeti önrésszel kiegészülve további 150 milliós befektetést eredményezett –, akkor elmondhatjuk, hogy az elmúlt három évben csaknem 300 millió dinár jutott a szövetkezeteknek különféle beruházásokra, technológiai fejlesztésre, gépekre, mindazokra, amelyek nélkülözhetetlenek a versenyképesség fenntartásához” – hangsúlyozta Radojević, hozzátéve, hogy ezen az irányvonalon a jövőben sem fog változtatni az általa vezetett titkárság.

Milan Krkobabić, vidékfejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a konferencián elmondta, hogy országos szinten az elmúlt három évben a szövetkezeti mozgalomba csaknem 1,7 milliárd dinárt fektettek be. Időközben Szerbiában 650 új szövetkezet alakult.

A tárca nélküli miniszter kiemelte mint fontos új elemet a vissza nem térintendő támogatási forma megjelenését a szövetkezetek részére. Elmondta, hogy 2020-ban a szerbiai szövetkezeti mozgalom újjáélesztésére további 600 millió dinár támogatást adnak mintegy 50-60 szövetkezetnek.