2024. március 29., péntek

Agrár-összeölelkezés

Mezőgazdaságot Vajdaságban jó tanulni

A mezőgazdaságnak folyamatosan frissülő környezeti és társadalmi problémákkal kell szembesülnie, de a régi gondok jelentős része is megmarad, amiket könnyebb közösen megoldani. Tavaly júniusban ennek a gondolatnak a jegyében írta alá az együttműködési szerződést a tartományi kormány képviselője a boszniai Szerb Köztársaság kormányának képviselőivel.

Az együttműködés tényleges megvalósításának első lépésére tegnap került sor a zárt ajtók mögötti tanácskozás során Vuk Radojević tartományi mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkár és Boris Pašalić, a boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti minisztere között.

A tárgyaláson kiderült, a két fél hasonló gondokkal küzd. Persze két nagyon eltérő földrajzi területről van szó, amely más-más technikai hozzáállást igényel a megmunkálásban – tudtuk meg Pašalić összefoglalójából a sajtókonferencián.

A boszniai Szerb Köztársaságban a sok kisbirtok és alacsony fekvésű hegység megnehezíti a minőségi búzatermesztést, ezért a térségben inkább a kistermelésen van a hangsúly. A gyümölcs és a zöldség termesztéséhez kedvezőbbek a feltételek, akárcsak az üvegházi gazdálkodás terén. A hegyoldalak gazdag legelői kedveznek az állattenyésztésnek és a tejgazdaságnak is. A múlt évben 120 millió liter tejet termelt a boszniai Szerb Köztársaság, s ez a legjobban működő mezőgazdasági ágazat náluk – dicsekedett el a miniszter.

– A fejlesztésre szükségünk van, minél jobban fel kell zárkóznunk a kihívásokhoz, a régió legjobb mezőgazdasági tanácsadóit és szakembereit pedig Vajdaságban találhatjuk. Ellátogattunk az Újvidéki Egyetem Mezőgazdasági Karára, ahol főleg a jégvédelemről és vízgazdaságról beszélgettünk. A Biosensbe is elmegyünk ma, ahol a boszniai Szerb Köztársaság mezőgazdaságának korszerűsítési feltételeiről lesz szó. Erre igény mutatkozik, a fiatal földművesek érdeklődnek az agrárdigitalizáció iránt, nagymértékű az elvándorlás, az emberek munkáját is pótolnunk kell – foglalta össze a nap eseményeit Pašalić.

Elöregedett gépekkel nem lehet dolgozni a miniszter szerint, ezért a boszniai Szerb Köztársaság évről évre többet fordít a technológia fejlesztésére az adófizetők pénzéből. Az idén hozzávetőleg 73 millió eurót szánnak a mezőgazdaságra.

A közös problémák összekötik a közeli szomszédokat. A klímaváltozás és a falusi lakosság elvándorlásának problémájában osztozik a boszniai Szerb Köztársaság és Vajdaság.

– A klímaváltozás miatt sok új kihívással néz szembe a mezőgazdaság, a jégverés, a kártevők megjelenése az évszakok rendszertelensége miatt. Az együttműködésnek köszönhetően, miután a boszniai Szerb Köztársaság is felzárkózott az agrárdigitalizációhoz, sokkal könnyebben tudunk megbízhatóbb mezőgazdasági információkat közölni egymással, és így idejében figyelmeztethetjük a termelőket a előbukkanó veszélyekre és az ellenük való védekezésre – ecsetelte az együttműködés két oldalát Radojević.

A felek egyetértettek abban, hogy a mezőgazdaság korszerűsítésének köszönhetően, reményeik szerint a fiatalokat is sikerül bekapcsolni ebbe az ágazatba, s ezáltal megállíthatnák a falvak demográfiai kihalását.