2024. április 20., szombat

Megfelezik a várólistákat nyár közepéig

Három új sugárterápiás berendezést kapott a Vajdasági Onkológiai Intézet

Tegnap reggel már betegek használhatták azt a CT-szimulátort és két lineáris akcellerátort, amelyet a szerbiai egészségügyi minisztérium megrendelésére a Varian Medical Systems Hungary Kft. szállított le az a kamenicai intézetnek.

Kampós Bence (Dávid Csilla felvétele)

Kampós Bence (Dávid Csilla felvétele)

Kampós Bence, a beszállító cég regionális kereskedelmi igazgatója szerint a beszerzett eszközökkel az egyik legkorszerűbb ellátási módot lehet nyújtani a daganatos betegeknek.

– Az onkológiai ellátás egyik fő pillére a sugárterápia, amely egyben a kemoterápia és a sebészet mellett a kezelés egyik legfontosabb módja is. A modern sugárterápia jelentősége az, hogy sokkal kevesebb mellékhatással jár, és magának a daganatnak az elpusztítása is pontosabb. Ezek a gépek már rendelkeznek azokkal a képalkotó rendszerekkel, amelyek segítségével minden kezelés előtt meg lehet határozni a daganat aznapi helyzetét. Ilyen módon az elrákosodott szövet pusztítására alkalmazott sugár csak a daganatot célozza, miközben szinte alig károsítja az egészséges szöveteket.

Vajdaságban havonta 250-270 betegnek van szüksége sugárterápiás kezelésre – emelte ki a gépek átadásakor Zoran Radovanović, a Vajdasági Onkológiai Intézet igazgatója.

– A most kapott gépekkel együtt immár hat sugárterápiás gép van a központ tulajdonában. Ezzel a kapacitással már ki tudjuk elégíteni a vajdasági szükségleteket. A szakemberek számának növelésével két és három váltásban is dolgozhatunk majd, ami jelentősen hozzájárul majd a várólisták csökkentéséhez.

Jelenleg több mint 800-an várakoznak sugárterápiás kezelésre Vajdaságban. Igor Mirović tartományi kormányfő kiemelte, hogy a befektetések célja az volt, hogy nyár közepéig megfelezzék a várólistákat.

Hatmillió euró értékű beruházás érkezett a kamenicai intézetbe (Dávid Csilla felvétele)

Hatmillió euró értékű beruházás érkezett a kamenicai intézetbe (Dávid Csilla felvétele)

– Az európai mércék szerint minden 250 ezer lakosra kell egy ilyen sugárterápiás gépet biztosítani. Vajdaságban jelenleg hat áll rendelkezésre, és a hetediknek a beszerzését is tervezzük. A legsúlyosabb betegeink ilyen módon a legkorszerűbb kezelési módban részesülhetnek, és biztonságban érezhetik magukat a világszinten elismert orvosaink felügyelete alatt – mondta.

A 6,5 millió értékű befektetés köztársasági és tartományi forrásokból valósult meg, amelyből 5,1 milliót a szerb kormány biztosított a beszerzésre. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter kiemelte, hogy a várólisták csökkentése érdekében az utóbbi években csak a gépek és felszerelések korszerűsítésére több mint 50 millió eurót költöttek az állami költségvetésből.

– 2015-ben egy 5 millió értékű gammakést szereztünk be. Csak 2018-ban 6 akcellerátor és 3 CT-szimulátor került a sugárkezelésre szoruló betegek rendelkezésére országszerte. Ennek értéke meghaladta a 18 millió eurót. Ezt követően egy x-kést is beszereztünk, amely ritkaságnak számít a régió legkorszerűbb egészségügyi rendszereiben is.

Bemutatják a lineáris akcellerátor működését (Dávid Csilla felvétele)

Bemutatják a lineáris akcellerátor működését (Dávid Csilla felvétele)

A korszerű gépek működéséhez azonban külön szakképesített munkaerőre is szükség van. Ilyen szakemberekből pedig jelenleg hiány van a Vajdasági Onkológiai Intézetben – hangzott el az átadón.

– Nyilvánosan megígérem, hogy a legrövidebb időn beül ezt is megoldjuk – válaszolta újságírói kérdésre az egészségügyi miniszter. – Pénteken várhatóan elfogadja a kormány a munkahelyek bővítésére vonatkozó javaslatot, és hétfőn már megnyithatjuk a pályázatot. Minden olyan munkahelyet betöltünk, amelyre szükség van – mondta Lončar.

A miniszter az egészségügyi felszerelés további, országos szintű korszerűsítését is bejelentette, többek között újabb mágneses rezonancia és CT-gépek beszerzését ígérte.