2024. március 29., péntek

Tűzoltóautók és korszerű felszerelések

Ada község önkormányzata 26,4 millió dinárt fordított az önkéntes és a hivatásos tűzoltóság támogatására

A törökfalui és a moholi önkéntes tűzoltótestületnek egy-egy Mahindra cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szerkocsit, az adai hivatásos tűzoltóegységnek pedig korszerű eszközöket vásárolt a hatékonyabb munkavégzéshez Ada község önkormányzata.

A tűzoltóautó átadása Törökfaluban (Csincsik Zsolt felvétele)

A tűzoltóautó átadása Törökfaluban (Csincsik Zsolt felvétele)

A tűzoltóautókat hétfőn adta át Bilicki Zoltán adai polgármester Miklós Dórának, a törökfalui önkéntes tűzoltótestület elnökének a helyi laktanya előtt, illetve Kaszás Csabának, a moholi önkéntes tűzoltótestület vezetőjének Moholon az egészségháznál. A hivatásos tűzoltóegység az utóbbi helyen vehette át a korszerű felszerelést, amelyet tűzeseteknél és közlekedési baleseteknél használhatnak majd.

– Ada község önkormányzata a tavalyi és az idei költségvetésben 26,4 millió dinárt különített el a tűzoltóság felszerelésére. Ebből az összegből vásároltunk két járművet Törökfalunak és Moholnak, illetve körülbelül egy jármű értékének megfelelő összegben vettünk korszerű tűzoltó felszerelést az adai tűzoltóállomásnak. Nagyon rövid időn belül szeretnénk elérni, hogy a községünk teljes területét lefedjük új tűzoltójárművekkel a lakosság vagyonának védelme érdekében, ezért Adára is tervezünk egy nagyobb méretű tűzoltójárművet vásárolni – nyilatkozta Bilicki Zoltán polgármester.

A törökfalui és a moholi önkéntes tűzoltótestületben hálásan vették át az új járműveket. Miklós Dóra elmondta, hogy az 1951-ben alakult törökfalui testületnek 30 tagja van, közülük 15 gyerek, akik versenyekre is járnak. A járműparkot eddig egy ötvenéves Rába tűzoltóautó és egy még régebbi traktor alkotta.

– Az új járművel mindent megkaptunk. A legfontosabb a gyors beavatkozás. Gyorsan kiérni a helyszínre, megfelelő felszereléssel rendelkezni, ez eddig nem volt. Most tényleg mindenünk megvan. Egyedül a képzés hiányzik, de arra is hamarosan sor kerül. Azt követően pedig képzetten és szakszerűen tudjuk ellátni a feladatokat a kiváló felszereléssel – közölte Miklós Dóra.

A moholi önkéntes tűzoltótestületet elnökétől, Kaszás Csabától megtudtuk, hogy 1885-ben alapították a testületet, amelynek jelenleg 30 tagja van, közülük 15-en aktívak, akik részt vesznek a tűzesetek elhárításában és a belvíz elleni védekezésben is. Bíznak abban, hogy az új járműnek köszönhetően újabb személyek is csatlakoznak majd a testülethez.

– Sajnos, negyven éven át nem volt járművünk, így kénytelenek voltunk saját járművel, autóval és biciklivel kivonulni a tűzesetekhez, hogy segítsünk a hivatásos tűzoltóknak, akik mindig számíthattak ránk. Az új jármű óriási segítséget jelent az önkénteseknek. Nagyon bízunk abban, hogy hatékonyan fogunk tudni dolgozni, és még többet tudunk majd segíteni mind a lakosságnak, mind a hivatásos tűzoltóknak – mondta Kaszás Csaba.

A Mahindra cserefelépítményes gyorsbeavatkozó szerkocsiról azt kell tudni, hogy az alapját Mahindra Goa típusú pickup képezi, amelybe 2200 köbcentiméteres űrtartalmú, 140 lóerős és hatsebességes Euro 6-os motor került. A jármű négy személy szállítására alkalmas, és a felépítmény könnyen leszerelhető. A tűzoltójárművek platójára felszerelt felépítmény málhaterében kapott helyett a 400 literes víztartály, a magasnyomású tűzoltószivattyú, amely 200 baron 22 liter vizet fecskendez ki percenként, emellett van haboltótartálya és habkeverője, ami alkalmassá teszi járművek oltására is. A málhatér tartalmazza az alapvető tűzoltó felszerelést is, a láncfűrésztől a légzőkészüléken és a tömlőn át kötélig. A törökfalui és a moholi tűzoltóautó között annyi különbség van, hogy az utóbbinak nagyobb a felépítménye, amely így több felszerelést tartalmaz. Emellett a jármű után kötöttek egy utánfutót, amelyre felkerült egy nagy teljesítményű tűzoltószivattyú, ez a tűzoltás mellett a belvíz elhárítására is használható. Az adai hivatásos tűzoltóegység pedig gyarapodott egy Lucas típusú hidraulikus feszítővágó szettel, amely tartalmaz aggregátot, vágó- és feszítőszerszámot, valamint hidraulikus teleszkópot is. Kaptak továbbá hőkamerát, légzőkészüléket, kötelet, láncfűrészt, elemlámpát és más olyan eszközöket is, amelyek nélkülözhetetlenek az autóbalesetet szenvedett személyek mentéséhez.