2024. április 25., csütörtök

Nemcsak szövegelni, hanem lépni kell

Szenttamáson két alkalommal sikerült megfékezni a Krivaja folyó további szennyezését

A Szenttamási Ökológiai Mozgalom közbenjárására nem egészen két hónap alatt két helyen sikerült megfékezni a Krivaja folyó további szennyezését. Bár helyben a legkomolyabb szennyezésekről volt szó, ez korántsem jelenti azt, hogy a települést kettészelő Krivaja vize ezentúl tiszta lesz – mondta lapunknak Dragan Kurjački, a mozgalom elnöke.
− Tavaly novemberben nem mindennapi problémával szembesültünk Szenttamáson. Egyik napról a másikra több tíz tonna hal pusztult el a Bácskai-Nagy-csatornában, ezzel szinte egyidejűleg zavaros volt, habzott és nagyon bűzlött a Krivaja vize. Mindkét esetben teljes szennyezettségről beszélhetünk, és egyik sem először történt. Beszélgetni szerettünk volna a szennyezőkkel – ugyanis azt mindenki tudja, hogy pontosan ki(k) szennyezi(k) a vizet – de ennek az lett a vége, hogy feljelentettek bennünket a rendőrségen és az ügyészségen a farmok területén való áthaladás, valamint biztonságsértés miatt. Az egésznek semmilyen valós alapja nincs, hiszen minden alkalommal tisztességes távolságból mértük fel a helyzetet, sehol sem léptünk a tiltott területre. Bennünket az ún. ülepítő medencék állapota érdekelt, ami a szennyező(k) esetében kényes témának számít – mutatott rá a szenttamási „zöldek” elnöke.

Megtisztult Szenttamásnál a Krivaja vize (Paraczky László felvétele)

Időről-időre Szenttamásnál is bűzlik a Krivaja vize (Paraczky László felvétele)

Elmagyarázta, hogy a településen kívül lévő két sertésfarmról van szó, ezek ugyanis a folyékony sertéstrágyának egy részét a Krivajába engedik, és ezáltal közvetlenül is szennyezik a folyót. Egyik sertésfarm az ún. Mlaka-ér közelében, az Óbecse felé vezető úton, a másik pedig a Szabadka felé vezető úton, a Krivaja közvetlen közelében van. A Mlaka-ér közelében egy földbe ásott, 100-120 mm átmérőjű csövön, továbbá egy műanyag csövön keresztül − melynek végére súlyt erősítettek, és úgy tették a vízbe, hogy az nem látszott ki − folyékony sertéstrágya került a folyóba. December végén egy vadász vette észre, aki az esetet jelentette a környezetvédőknek, azok pedig kihívták a felügyelőséget. A csöveket a felügyelőség és a farm képviselői jelenlétében eltávolították, a helyzetet pedig azóta folyamatosan figyelik. A Szabadkai úton lévő farm esetében a helyzet már összetettebb, mivel engedély nélkül továbbítja a folyékony sertéstrágyát, amely az óbecsei Agropromet vállalat földjén található ülepítőmedencébe kerül, és miután az megtelik, továbbfolyik az egykori kendergyárnál lévő régi ülepítőkbe. Az ülepítők és a Krivaja közötti dűlőút alatt, Rajko Kurjački tanyájánál, a szennyezett víz a földbe ásott csatornán át, nagyobb esőzések esetén pedig az úton folyt át a Krivajába. Beszélgetőtársunk kiemelte, hogy az ülepítőkről a vadászok és a földművesek is tudtak, de senki sem reagált, így egyes számítások szerint naponta mintegy 50 köbméter folyékony sertéstrágya kerülhetett a folyóba.

Mint mondta, a sertésfarm tulajdonosa már kieszközölte a községtől az engedélyt egy új, nagyobb emésztő kiépítésére. Kár, hogy mindez nem lett közvitára bocsátva, azaz nem kérték ki sem a mozgalom, sem pedig a polgárok véleményét. A jelenlegi nagy ülepítő egyébként nem a farm, hanem a becsei vállalat földjén található.
−A szennyezés problémájával először a helyi környezetvédelmi felügyelőséghez fordultunk, ahonnan azt a választ kaptuk, hogy ez nem az ő hatáskörükbe tartozik. A hatáskörök labirintusában kutatva végül a tartományi vízügyi felügyelőséghez fordultunk, ahol meglepően gyorsan reagáltak, kijöttek helyszínelni, több helyről vettek vízmintát, az eredményeket azonban még várjuk. Kijöttek a DTD dolgozói, akik először megtisztították a környéket, hogy hozzá lehessen férkőzni a már említett nagy ülepítőhöz, majd erőgépekkel azon keresztül egy földgátat emeltek, hogy a szennyezett víz ne folyhasson át a Krivajába. Jelenleg tehát a vízminta eredményeit várjuk, továbbá a köztársasági mezőgazdasági felügyelőséget, amely majd intézkedik, hogy a nagy ülepítőmedencét kiürítsék és betemessék, hiszen más földjén található – fogalmazott Dragan Kurjački, aki kiemelte, Szenttamáson hosszú idő után végre sikerült megállítani a Krivaja nagyfokú szennyezését.

A szenttamási „zöldek” elnöke elmondta még, hogy hamarosan közös találkozót kezdeményeznek a Krivaja további szennyezésének megállítása érdekében az érintett önkormányzatok és környezetvédő szervezetek képviselőivel.