2024. március 28., csütörtök
SPORTHÍREK

Magyarország továbbjutott!

Felborította a papírformát, és 4:1-re verte a házigazda brit válogatottat Magyarország jégkorongcsapata a 2022-es olimpia Nottinghamben rendezett előselejtezős tornájának utolsó fordulójában. Jarmo Tolvanen legénysége a diadallal megnyerte a kvartettet, és indulási jogot szerzett az augusztusi, Rigában rendezendő utolsó kvalifikációs tornára, ahonnan valóságos bravúr lenne a kijutás, hiszen Lettország, Franciaország és Olaszország lesz az ellenfél. Gól nélküli harmaddal kezdődött a nagy téttel bíró összecsapás, majd a középső periódusban Stipsicz Bence gyorsan kihasznált egy emberelőnyt (1:0). A harmad közepén Erdély Csanád duplázta meg a magyar előnyt, és bár az utolsó játékrész elején Myers emberelőnyből szépített, öt perccel később Hári János visszaállította a megnyugtatóbb vezetést (3:1), majd Sofron István eldöntötte a találkozót. A meccs legjobbja a magyar kapus Rajna Miklós lett, aki 48 brit lövésből mindössze egyetlen gólt kapott (98%).

NBA

Bojan, a dudaszóval

Bojan Bogdanović ünnepel (Fotó: Beta/AP)

Bojan Bogdanović ünnepel (Fotó: Beta/AP)

Igazi drámát hozott a múlt éjjel legnagyobb presztízsű mérkőzése az NBA-ben. Két nyugati élgárda, a Houston és a Utah nézett szembe egymással, és bár a meccs nagyobb részében James Hardenék diktálták a tempót, a Rockets nem tudott elszakadni, a hajrában oda-vissza váltották a vezetést a felek. Az idegtépő utolsó másodpercekben Tucker vágott be egy triplát a 113:111-es hazai vezetésért, ám a hátralévő 1,6 másodperc arra elég volt a vendégeknek, hogy Bojan Bogdanovićhoz passzoljanak, és a klasszis horvát bedobó távolról felemelt hármasa a dudaszóval együtt hullott gyűrűbe (113:114), ellopva a diadalt. Harden tripla duplával (28-10-10), Westbrook 39 ponttal zárt, a győztesnél Clarkson (29) emelkedett ki.

KERÉKPÁROZÁS

Dina szépen helytállt

Több szezon eleji körverseny ért véget a hétvégén, amelyek közül Valenciában gyűlt össze a legszínvonalasabb mezőny. Az ötszakaszos versenyen a két hegyi befutót nyerő fiatal szlovén Tadej Pogačar vitte el az összetett győzelmet, a hétvégi sprintbefutókon Groenewegen és Jakobsen osztozott. Remekül teljesített a tavalyi Tour de Hongrie ezüstérmese, Dina Márton. A 23 éves magyar, aki tavaly szezon közben igazolt a kontinentális spanyol Kometa csapathoz, jól teljesített a sorsdöntő hegyi etapokon, és a legjobb harmadik divíziós versenyzőként az összetett 25. helyén zárt.

ASZTALITENISZ – EURÓPA TOP 16

Német sikerek

A férfiaknál Timo Boll, a nőknél Petrissa Solja diadalmaskodott a svájci Montreux-ben megtartott Európa Top 16 bajnokságon. A férfiak mezőnyében meglepő eredmények születtek: a horvát Tomislav Pucar rögtön az első körben kiütötte a 2. kiemelt Ovtcharovot, az osztrák Gárdos Róbert pedig a legjobb 8 között legyőzte az 1. kiemelt svéd Mattias Falckot. A döntőben Boll 4:1-gyel felülmúlta a szlovén Darko Jorgićot, a bronzmeccsen pedig Gárdos nyert Pucar ellen.

A nőknél a legjobb négyben Solja 4:1-re nyert az ukrán Peszocka ellen, a holland Eerland pedig az osztrák Polcanova ellen győzött hasonló arányban. A fináléban Solja 0:2-ről 4:2-re fordított, a bronzmérkőzésen Polcanova 4:1 arányban diadalmaskodott.