2024. április 19., péntek

Elköszöntek a Koszovóba készülő katonáktól Debrecenben

Fegyelmezett feladatellátást kért a debreceni főtéren felsorakozó mintegy négyszáz katonától az 5. Bocskai István Lövészdandár parancsnoka a Magyar Honvédség KFOR kontingense 22. váltásának kibocsátó ünnepségén kedden.

Forrás: MTI

Forrás: MTI

"Nem búcsúzunk, csak elköszönünk (...), várjuk vissza önöket szeptemberben" - mondta Szloszjár Balázs a Koszovóba készülő katonák előtt.
A dandártábornok emlékeztetett arra, hogy húsz évvel ezelőtt ugyanerről a helyről indultak először a KFOR misszióba a katonák, akikre most sem vár könnyű feladat a családjuktól távol, de az elmúlt négy hónapban valamennyien megfelelően felkészültek a külföldi szolgálatra.
Szloszjár Balázs a béketámogató feladatokat ellátó katonáknak azt a "feladatot szabta", hogy "magyar katonához, az 5. Bocskai dandár katonájához méltóan, fegyelmezetten hajtsák végre a feladatokat, bizonyítsák be, hogy a magyar katona még mindig a legjobb a világon". Kérte tőlük azt is, hogy a külszolgálatban "figyeljenek oda egymásra, segítsék egymás munkáját".
Az MH KFOR kontingens 22. váltásának gerincét az 5. Bocskai István lövészdandár 39. lövészzászlóaljának katonái adják. A dandár katonái 1999 óta a világ számos térségében teljesítenek missziós szolgálatot.
A KFOR a NATO parancsnoksága alatt álló nemzetközi békefenntartó erő, amelyben 2000 óta vesznek részt a Bocskai dandár katonái. A 22. váltás márciusban veszi át a feladatokat Koszovóban, és hat hónapig teljesítenek szolgálatot a műveleti területen.