2024. április 19., péntek

Szünetel az oktatás Vajdaságban

A járvány miatt bezártak a vajdasági iskolák és óvodák – Jövő péntekig nem nyitnak ki az oktatási intézmények

Az influenzajárványra való tekintettel a tartomány az iskolai oktatás és az óvodai nevelés ideiglenes felfüggesztéséről hozott határozatot – tudtuk meg kedden Nyilas Mihály tartományi oktatásügyi titkártól. Mint mondta, az oktatás-nevelés szüneteltetésére a Tartományi Közegészségügyi Intézet, valamint az egészségügyi titkárság is javaslatot tett, ennek alapján hozták meg a határozatot:

– Ezen javaslatokra való tekintettel született meg az a döntés, hogy el kell rendelni az iskolák és óvodák zárva tartását. Ez azt jelenti, hogy mától február 21-éig szünetel az óvodákban a nevelés, illetve az iskolákban az oktatás.

Az oktatási titkár hangsúlyozta, az intézkedés a gyerekek érdekét és egészségük védelmét tartja szem előtt.

A tanulók a döntéssel hét szabadnapot kaptak, ezeket nem kell az iskola falai között tölteniük, ugyanakkor a kieső tanítási napokat a félév során be kell pótolniuk. Hogy ez pontosan hogyan és mikor történik, az oktatási titkár véleménye szerint az iskoláktól függ, hiszen minden intézményben más megoldás lehet optimális. A titkárság elkészíti az ajánlást, de az oktatási intézmények maguk döntenek a kérdésről.

A Tartományi Egészségügyi Titkárság egyébként kedden reggel javasolta az iskolák és óvodák bezárását Vajdaság területén. Az egészségügyi intézmények által küldött jelentésekből ugyanis kiderült, hogy magas fokozatú a vírus terjedése – nyilatkozta Zoran Gojković tartományi egészségügyi titkár.

– A tartomány területén működő egészségházak rendszeresen küldik az adatokat az általános orvosoknál jelentkezett fertőzöttek számáról. A Közegészségügyi Intézethez érkező jelentések szerint kedden már 881 beteg jutott 100 000 lakosra Vajdaságban. A legtöbb esetben az 5–14 éves gyerekek betegedtek meg. A járványügyi rendelkezések előírják, hogy ez már indokolja az oktatási intézmények mint elsődleges terjedési területek bezárását.
Az intézkedéseket főleg a gyerekek és a krónikus betegek miatt vezetik be, ugyanis ők tartoznak a legveszélyeztetettebbek közé – tette hozzá a titkár, aki kiemelte, hogy a kórházakban már érvényben van a látogatási tilalom.

NEM CSAK NÁLUNK VAN MASZKHIÁNY

(Dávid Csilla illusztrációja)

(Dávid Csilla illusztrációja)

A kérdés kapcsán megtartott sajtótájékoztatón az újságírók felvetették az egészségügyi maszkok hiányának problémáját is a gyógyszertárakban. A titkár megnyugtatott mindenkit, hogy a Vajdaság területén működő egészségházakban és kórházakban már egy hónappal ezelőtt szavatolták a szükséges mennyiségű védőfelszerelést, így ezen intézményeket sem a jelenlegi járvány, sem pedig a koronavírus miatt történő hiány nem érinti.

– Ami a gyógyszertárak felszereltségét illeti, nem csak nálunk van hiány egészségügyi maszkokból. A probléma világszintűvé nőtte ki magát, de reméljük, hogy a közeljövőben rendeződik a helyzet úgy a régióban, mint nálunk is – mondta Gojković.

MEGELŐZŐ INTÉZKEDÉS

A járvány terjedését egyébként állandó jelleggel követik, és hétnaponként készül olyan átfogó jelentés, amelyből egyértelműen kiderül a fertőzés terjedésének mértéke. Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter szerint a jelenlegi ideiglenes leállás elsősorban megelőző intézkedés, amely a vírus további terjedésének megakadályozására irányul.

Belgrádban, továbbá Közép- és Dél-Szerbiában ma mérik fel a helyzetet, és szükség esetén ott is bezáratják az oktatási intézményeket. Amennyiben a helyzet rosszabbodik, akkor betiltják a nyilvános gyülekezetek megtartását is – tette hozzá az egészségügyi miniszter.

EGYRE TÖBB A HIÁNYZÓ

A szabadkai iskoláskor előtti intézményekben és iskolákban igen magas az influenzával fertőzött gyermekek száma. Đurić Kiss Melinda, a szabadkai Október 10. Általános Iskola igazgatónője elmondta, hogy az intézményben mindegyik osztályról elmondható, hogy a diákok fele betegség miatt nem vesz részt a tanításon.

A csantavéri Hunyadi János Általános Iskolára nem jellemző az influenzajárvány. Kecsenovics Szabó Dóra igazgatónő szerint osztályonként mindössze két-három tanuló hiányzik.

Nyitókép: (Dávid Csilla illusztrációja)