2024. március 29., péntek

Csökken a lakosság száma

Az állam stratégiai intézkedésekkel ösztönzi a gyermekvállalást

A tudatos családtervezés, a migrációk és a lakosság elöregedése oda vezetett, hogy Szerbia összlakosságának a száma 7 millió alá süllyedt – emelete ki Slavica Đukić Dejanović népesedési politikával megbízott tárca nélküli miniszter, a belgrádi Politikatudományi Karon A szociális munkaközpontokban dolgozó szakemberek kompetenciájának fejlesztése a népességpolitikai intézkedések végrehajtása során elnevezésű konferencián.

A minisztérium sajtóközleménye szerint Slavica Đukić Dejanović arról is beszélt, hogy 2016 óta, amióta megalakult a népesedéspolitikával megbízott minisztérium, az állam bizonyította, hogy a prioritásai között van a népesedés iránti felelősségvállalás is. A folyamatos munkának köszönhetően 2019-ben a Köztársasági Statisztikai Hivatal adatai szerint 341 babával több született, mint 2018-ban. Ő ebből azt a következtetést vonta le, hogy bár kis lépések ezek, mégis jelentősek a jövőre nézve.

A családalapítás serkentését célzó stratégiai intézkedésekkel 10-15 év alatt azt szeretnék elérni, ha mindegyik család legalább két gyermeket vállalna, hiszen csak így tudja a társadalmunk fenntartani saját magát.

Kitért arra is, hogy Szerbiában az átlagéletkor 43 év, azzal, hogy a férfiaké 73, a nőké pedig 78 év. A 65 évnél idősebbek aránya évről évre növekszik.