2024. április 19., péntek

Tehetséges, kreatív óvodások érdekében

Szakmai tanácskozást tartottak Újvidéken
Dr. Lada Marinković és Jasna Cvetković Lay (Bozsoki Valéria felvétele)

Dr. Lada Marinković és Jasna Cvetković Lay (Bozsoki Valéria felvétele)

Egész napos szakmai tanácskozás színhelye volt szombaton az Újvidéki Óvóképző Szakfőiskola. Az óvodapedagógusok a délelőtt folyamán a tehetséges és kreatív gyerekek témájáról hallgattak szakelőadásokat az amfiteátrumban, délután műhelymunkán vettek részt, majd kerekasztal-beszélgetésben cseréltek véleményt a témáról.

A tanácskozás részvevőit a vendéglátó szakfőiskola nevében dr. Bojan Milošević igazgató, majd dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár köszöntötte. Ez a gyermekek érdekében szervezett tanácskozás a tanácskozások sorozat része – hangsúlyozta a szakfőiskola igazgatója.

Dr. Lada Marinković, a tehetséges és kreatív gyerekeket feltérképező projektum koordinátora, a vendéglátó óvóképző szakfőiskola pszichológia szakos tanárnője lapunknak elmondta, a rendezvény fő célja bemutatni az óvópedagógusoknak az iskoláskor előtti intézményekbe járó tehetséges, kreatív gyerekek feltérképezésével foglalkozó kutatás eredményeit, amelyek a 2019 szeptembere és 2020 március eleje közötti időszakra vonatkoznak.

– A projektumban részt vett a szakfőiskolánk négy tanára és tizenhárom óvodapedagógus Apatinból, Pancsováról, Palánkáról, Kúláról, Verbászról, Vrdnikről, valamint Belgrádból Vladimir Džinović szakkonzultáns. A kísérleti programba több mint húsz óvodapedagógust vontunk be, elsősorban a székvárosból. A zágrábi Jasna Cvetković Lay, a téma kiváló ismerőjének előadása után bemutatásra kerülnek azok a módszerek, amelyekhez e projektum által jutottunk. Többek között beszélünk arról, hogyan ismerhetjük fel az iskoláskor előtti intézményekbe járó gyerekek tehetségét és kreativitását, továbbá arról, hogy ezek a gyerekek hogyan viszonyulnak a család tagjaihoz és a kortársaikhoz. Szólunk az óvodapedagógusok szerepéről, valamint arról, hogy az iskoláskor előtti időszakra vonatkozó program hogyan teszi lehetővé az ilyen gyermekek fejlődését.

Az óvodapedagógusok tíz szakelőadást hallgattak a tehetséges kisgyerekek és szüleik támogatása témájára az egész napos tanácskozáson (Bozsoki Valéria felvétele)

Az óvodapedagógusok tíz szakelőadást hallgattak a tehetséges kisgyerekek és szüleik támogatása témájára az egész napos tanácskozáson (Bozsoki Valéria felvétele)

A témával kapcsolatos feltérképezés eredményeit, azaz a tehetséges gyerekekkel és a családjukkal való foglalkozás alkalmával használható eszközöket, egyes munkamódszereket a projektum befejezése után publikáljuk, digitális formában elérhetővé tesszük az újvidéki Óvóképző Szakfőiskola www.vaspitacns.edu.rs honlapján – mondta Lada Marinković tanárnő.

A projektum a Tartományi Felsőoktatási Titkárság támogatásával valósul meg.