2024. április 23., kedd

Tepertőfesztivál volt Muzslyán

Egyre ritkábbak a disznóvágások, ami növeli az érdeklődést ennek a hagyománynak a megőrzését célzó rendezvények iránt. Nem véletlen, hogy szombaton is több százan jöttek el a 9. Muzslyai Tepertőfesztiválra, amit a Lehel Sportközpontban tartottak meg.

Egyre kedveltebbek ezek a rendezvények (Kecskés István felvétele)

Egyre kedveltebbek ezek a rendezvények (Kecskés István felvétele)

A tepertősütő versenyen 57 csapat vett részt. A déli órákban pedig már sorba kellett állni a friss tepertőért. A rendezvény szervezője a Fókusz Klaszter családi gazdálkodók egyesülete volt.

A rendezvény a hagyományok újjáélesztését szolgálja, de azért is fontos, mert megmozgatja a kisközösséget, színfoltot visz a mindennapok sivárságába, találkoznak az emberek egymással.

– Ebben az egész folyamatban azt látom, hogy a vajdasági magyar közösség élen járó. Megmozgatja a saját közösségét, a magyar közösséget. De nem csak a magyar közösséget. Itt Muzslyán is ezt látjuk. Minden alkalommal tömeges a rendezvény, végül is magyarok mozgatják, magyarok csinálják, de itt vannak a velünk együtt élők is. És azt látom, hogy többé-kevésbé mindenki a sajátjának érzi. Nincs is ennél szebb – nyilatkozta Pásztor István, a VMSZ elnöke, aki Czikajló Gergely, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusának konzulja kíséretében járt a rendezvényen.

A látogatók házilag készített ételek és italok bőséges kínálatából válogathattak, a disznótori ételektől a birkapaprikáson át a tejfölös lángosig. Kísérőrendezvényként nem maradt el a télűző farsangi felvonulás sem.