2024. április 25., csütörtök

Egymás nélkül csak szétszórt kéve lennénk

A Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület fennállásának 50. évfordulója alkalmából Csókán népművészeti estet szerveztek
(Horváth Zsolt felvétele)

(Horváth Zsolt felvétele)

A csókai Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület látványos néptáncesttel, ez után pedig táncházzal indította el jubileumi évét. A csókai egyesület ugyanis az idén ünnepli fennállásának 50. évfordulóját.

A Csókai Oktatási és Művelődési Központ színháztermében, a Februárius köszöntő elnevezésű népművészeti esten elsőként Kiss Tóth Erika, a művelődési egyesület elnöke köszöntötte az egybegyűlteket. Beszédében kiemelte, lehetséges, hogy véletlen vagy éppen a sors keze, hogy a nemzeti összetartozás évében ünneplik fennállásuk félévszázados évfordulóját, de ez lényegében mindegy, mert ez számukra áldás.

– Az Úr ideteremtett minket és nekünk itt kell virágoznunk, még ha ez sóvirág is. És ha ezt jól kezeljük, akkor virágozhatunk is, hiszen támogatóink vannak – emelte ki beszédében Kiss Tóth Erika, egyben hozzáfűzve azt, hogy ezek olyan támogatók, akik hisznek az egyesületben, s velük együtt hisznek a nemzetben.

– Egymás nélkül csak szétszórt kéve lennénk, így viszont kéz a kézben egy csokor lehetünk – jegyezte meg beszédében az egyesület elnöke, aki elmondta azt is, hogy hitelességüket a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet is megpecsételte, aminek köszönhetően olyan támogatóik lehetnek, mint a csókai önkormányzat, a Szekeres László Alapítvány, a tartományi titkárságok, az anyaország Bethlen Gábor Alapja, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Csoóri Sándor Alap.

Kiss Tóth Erika ezt követően visszaemlékezett a Móra Ferenc Magyar Művelődési Egyesület megalapításának a körülményeire is, és kiemelte, hogy az egyesületet nem a testvériség-egység nevében, hanem saját kultúrájuk, hagyományuk tiszteletére alapították meg 50 évvel ezelőtt, s vette fel Móra Ferenc nevét, aki jól ismerte azt a Csókát, amiből nem sok maradt mára. A magyar irodalmár és régész ugyanis hat éven keresztül több alkalommal is ásatásokat végzett a Kremenyákon, s az itt talált leletekről készült tanulmányoknak köszönhetően Csóka bekerült a világ régészeti szakirodalmába. Az elnök kihangsúlyozta azt is, hogy az egyesület tagjai mindmáig ugyanazokat a szempontokat, értékeket követve az örökségüket éltetik és adják tovább a felnövekvő generációknak, s kisebb-nagyobb hullámvölgyeket átélve, de töretlen ívet tudhatnak maguk mögött, amibe sok minden belefért: színjátszás, irodalom, népdal, népzene, néptánc, ami tartományunkban és külföldön egyaránt nem kis hírnevet hozott az észak-bánáti településnek. Kiss Tóth Erika egyben rámutatott, hogy nem kishitűség juttatta el őket idáig, hanem kellett hozzá az önmagukba vetett hit, a belső akarat, a cél elérése iránti elhivatottság, s rengeteg munka, amivel felépíthették azt az életet, amit jó szívvel élnek. Mindennapjaikban büszkén élik meg hagyományainkat és kultúránkat, mert csak így adhatják tovább örökségünket felelősségteljesen.

A művelődési egyesület elnökének az üdvözlő szavait követően Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke is üdvözölte az egybegyűlteket. Sutus Áron beszédében többek között kiemelte, hogy a 21. század győztese a magyar nemzet lehet, márpedig azért, mert értékőrző, értékszerető, közösségérző és közösségszerető.

– Hinni tud saját magában, hinni mer és akar az ősei által ráhagyományozott értékekben – jegyezte meg a VMMSZ elnöke, s egyben hozzáfűzte, hogy ennek a várvédői többek között a csókai egyesület tagjai is.

Az eseményen bemutatkoztak az egyesület népzenével és néptánccal foglalkozó csoportjai, valamint Ludasról, Kelebiáról, és Törökkanizsáról is érkeztek fellépők. Mindemellett az újbudai Babszem Táncegyüttes női kara is fellépett. Az estet követően táncházat tartottak a Fokos zenekar közreműködésével.