2024. március 29., péntek

Két magyar döntős

Nemes Viktor kiesett – Kikapott a törökök legendája
Lőrincz Viktor (piros) és azeri Iszlam Abbaszov a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a római birkózó Európa-bajnokságon (Fotó: MTI)

Lőrincz Viktor (piros) és azeri Iszlam Abbaszov a férfi kötöttfogású birkózók 87 kilogrammos súlycsoportjának elődöntőjében a római birkózó Európa-bajnokságon (Fotó: MTI)

Az Örök Városban megkezdődött az idei birkózó-Európa-bajnokság, amely mintegy főpróbája lehet a jövő hónapban Budapesten esedékes olimpiai selejtező tornának. Az olaszok elég szokatlan módon csak 11.30-kor indították meg a küzdelmeket, de ez alkalommal ez nem meglepő, hiszen a súlycsoportok „foghíjasak”, erre az eseményre a megszokottnál kevesebben neveztek be.

Az első napon a szerbiaiak közül Perica Dimitrijević (63 kg), Nemes Viktor (77 kg) és az „új szerzemény”, a grúz származású Zarubi Datunasvili (87 kg) lépett szőnyegre, s mint az várható is volt, Dimitrijević mindjárt kiesett (a román Mihut verte meg 11:2-re), Vikire pedig a német Eisele elleni rutinmunka (2:1) után már komolyabb feladat várt, hiszen az örmény Chalyan tavaly éremért küzdött a Nur-Szultanban megrendezett világbajnokságon (végül az 5. lett), az Európai Játékokon viszont a dobogó második fokára állhatott fel. Sajnos a zentai ellene sem tudott pontot szerezni, őt viszont megpörgették, és 3:1-es vereségével várhatta az esti előcsatározásokat, hátha az örmény esetleges döntőbe jutásával a vigaszágra repíti. Datunasvili közvetlenül előtte esett ki, őt a litván Stankevicius győzte le (8:3)…

A magyaroknál a rajt „háromnegyedes” volt, azaz a négy indulóból csak Varga Ádám (130 kg) kapott ki, de reménykedett, hogy ma a vigaszágon folytathatta, mert a négyszeres világbajnok és kilencszeres kontinensgyőztes török Kayaalp győzte le 6:0-ra, akit ezen az Eb-n is a fináléba vártak. Várhatták, mivel a negyeddöntőben 5:1-re kikapott az ukrán Kucsmitól! Kayaalpnak 2009 óta ez volt az első veresége Eb-n… Torba Erik (63 kg) szenzációsan kezdett, mert a nyolcaddöntőben az Európa-bajnok, vb-ezüstérmes moldovai Ciobanut verte meg 10:3-ra, de itt elfogyott a szufla, mert a negyeddöntőben meg 6:2-nél betusolta Labazanov, ám az orosz révén vigaszágra került. Lévai Zoltán (77 kg) a rajton meggyőző fölénnyel (4:0) győzte le a tavalyi vb-döntős svéd Kassidist, majd számára könnyed ujjgyakorlat volt a szlovákiai Horváth (9:0), ám ezután ismét egy nagy skalp következett, a tavalyi U23-as vb- és Eb-bajnok orosz Opijev, akit 8:1-re vert meg! Ez volt a nagyobb feladat, mert az ukrán Jakovlijev nem ekkora név, elég is volt ellene tulajdonképpen egy akció (7:0). Zoli kedden az azeri Szulejmanovval vívja a döntőt, ami azt jelenti, hogy Nemes kiesett. Lőrincz Viktor (87 kg) fő esélyeshez méltóan előbb az olasz Minguzzin (7:2), majd a már említett Stankeviciuson (9:0) jutott túl, az elődöntőben pedig az azeri Abbaszov következett, aki tavaly az Eb-n és az Európai Játékokon is ezüstérmes volt. A kiváló formában lévő magyarnak azonban ő sem jelentett különösebb gondot (6:1), így Viktor ma a kétszeres U23-as világbajnok ukrán Novikovval küzd majd meg a legfényesebb medálért.

A keddi programban Nemes Máténak (67 kg) a francia Ozay, Davor Štefaneknak (72 kg) a grúz Lomadze, Mihail Kajaiának (97 kg) pedig a magyar Szőke lesz az első ellenfele.