2024. április 19., péntek
BIRKÓZÁS, EURÓPA-BAJNOKSÁG

Rómában, de nem vakáció

Olimpiai évben megszokhattuk, hogy az Eb valamivel kisebb jelentőségű, és általában foghíjas a mezőny, de a ma Rómában kezdődő kontinensviadalon nem pont ez a helyzet, mert az előzetes nevezési lista alapján leszögezhető, hogy bizony lesznek ott nagyágyúk bőven. Ez valamelyest a szerbiai válogatottra is érvényes, mert fellép Nemes Máté, Davor Štefanek, Mihail Kajaia, Stevan Mićić és az a Nemes Viktor is, akinek azért minden bizonnyal a márciusban, Budapesten esedékes olimpiai selejtező torna lebeg elsődlegesen a szeme előtt. Milorad Dokmanac szövetségi kapitány ezúttal is optimista: „Az elmúlt tíz évben minden Eb és vb előtt az éremszerzés volt a cél. A jó sorozatunk 2014 óta nem szakadt meg, legutóbb abban az évben maradtunk Eb-érem nélkül Finnországban. Az olasz fővárosban is az éremszerzés lesz a cél, szinte mindegyik fellépő versenyzőnknek van esélye a jó helyezésre, hiszen mindegyikük szerzett már érmet nagyversenyeken. Ezért nem is szeretnék valakit külön kiemelni, meglátjuk, ki mire jut. Nem szabad elfeledni, hogy olimpiai évben vagyunk, tehát a fő hangsúly Tokión van, de a meglévő három olimpiai kvótánk mellé szeretnénk még kettőt szerezni.” A kapitányon kívül természetesen ott lesznek az edzők is, Sztojan Dobrev, Sreten Damnjanović (kötöttfogás) és Dejan Jovičić (szabadfogás).

A szerbiai válogatott, kötöttfogás: Perica Dimitrijević (63 kg), Nemes Máté (67 kg), Davor Štefanek (72 kg), Nemes Viktor (77 kg), Zurabi Datunasvili (87 kg, Szerbia új válogatottja, grúz származású, három korábbi érme van Eb-kről), Mihail Kajaia (97 kg). Szabadfogás: Stevan Mićić (65 kg), Zaur Efendijev (71 kg). Dimitrijević, Nemes Viktor és Datunasvili ma rajtol, Nemes Máté, Štefanek és Kajaia kedden.

Az Eb-n közreműködő bírók: Vesna Piperski Cucić, Nikola Torbica, Lőrinc Rudolf.

A magyaroknál lesznek komoly hiányzók

A magyar válogatottak megszokottan a (szinte) teljes felállásban lépnek fel, bár minden szakágban lesznek komoly hiányzók. A legtöbb kötöttfogásban, amelyben a tavaly világbajnok, már az olimpiára készülő háromszoros Eb-győztes Lőrincz Tamás (77 kg), valamint a nem olimpiai, 72 kilós kategóriában világ- és Európa-bajnok Korpási Bálint nem lép szőnyegre. Utóbbi már a számára bronzéremmel zárult szeptemberi világbajnokság után nem sokkal bejelentette, hogy célba veszi a tokiói játékokat, és lefogy 67 kilóba a tavaszi kvalifikációs versenyekre. Az Eb alatt ugyanakkor ők sem a lábukat lógatják, hanem a 97 kilós válogatottságra pályázó U23-as világbajnokkal, Szilvássy Erikkel közösen Kubában edzőtáboroznak és versenyeznek majd a jövő héten. Az Eb-n az elmúlt évek alapcsapatából hiányozni fog a sérülés után még nem százszázalékos Kiss Balázs (97 kg) és Lám Bálint (130 kg) is. A húzóember Lőrincz Viktor lesz, aki egyértelműen éremért utazik el szombaton, valamint az utánpótlás-korosztályokban sikert sikerre halmozó Lévai Zoltán is dobogós reményekkel várja a megmérettetést.

Az Eb első három napján a kötöttfogás küzdelmeit bonyolítják, majd következnek a nők. A címvédő Barka Emese (57 kg) betegség miatt harcképtelenné vált, így Dénes Mercédesz, Galambos Ramóna, Sastin Marianna, Sleisz Gabriella és Németh Zsanett lesz ott.

A viadalt a szabadfogásúak zárják. Rómában ott lesz a szőnyegen a vb-bronzérmes, olimpiai induló Muszukajev Iszmail, valamint Olejnik Pavlo, Kuramagomedov Murad és a többszörös Eb-dobogós Ligeti Dániel is. A csapat egyetlen komoly hiányzója a tavalyi Eb-n 92 kilóban bronzérmes Veréb István (86 kg), aki sérülés után még nem tudta vállalni a szereplést.

A magyar csapat, kötöttfogás: Kecskeméti Krisztián (60 kg), Torba Erik (63 kg), Váncza István (67 kg), Fritsch Róbert (72 kg), Lévai Zoltán (77 kg), Szabó László (82 kg), Lőrincz Viktor (87 kg), Szőke Alex (97 kg), Varga Ádám (130 kg). Szabadfogás: Muszukajev Iszmail (65 kg), Asarin Roman (70 kg), Kuramagomedov Murad (74 kg), Nagy Mihály (86 kg), Tóth Bendegúz (92 kg), Olejnyik Pavlo (97 kg), Ligeti Dániel (125 kg). Nők: Dénes Mercédesz (53 kg), Galambos Ramóna (59 kg), Sastin Marianna (62 kg), Sleisz Gabriella (65 kg), Németh Zsanett (76 kg).