2024. április 19., péntek

Lelőtték a thaiföldi ámokfutót

Az általa elkövetett öldöklés során csaknem harmincan vesztették életüket

A thaiföldi biztonsági erők agyonlőtték vasárnap azt az ámokfutó katonát, aki többeket megölt és megsebesített az ország északkeleti részén, Nahon Racsaszima városban – közölték rendőrségi és katonai források. Prajut Csan-ocsa thaiföldi miniszterelnök elmondta, hogy a rendelkezésére álló adatok szerint a támadóval együtt 27-en vesztették életüket, és 57-en megsebesültek. A kormányfő a helyszínre utazott, hogy felkeresse az áldozatokat. Tudomása szerint a katona egy ingatlanügyben őt ért vélt igazságtalanságon bőszült fel, és felettesének egyik rokonára volt dühös. „A csalásból gazdagodtatok meg” – írta az ámokfutó korábban a Facebookon. „Hasznot húztok másokból. Azt hiszik, hogy a pokolban elkölthetik a pénzüket?” – tette hozzá.

Katonai kommandósok a bevásárlóközpont előtt (Szakcsaj Lalitkanjanakul / MTI)

Katonai kommandósok a bevásárlóközpont előtt (Szakcsaj Lalitkanjanakul / MTI)

A fegyveressel abban a bevásárlóközpontban végeztek, ahol többeket megölt, majd túszaival együtt elbarikádozta magát. „A rendőrség megölte az elkövetőt és a megmentett nyolc túszt. Néhányan megsebesültek” – mondta el a névtelenséget kérő két biztonsági forrás egyike. Anutin Csarnvirakul egészségügyi miniszter Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet a rendőrségnek és a hadseregnek, amiért véget vetettek a város egyik bevásárlóközpontjában kialakult válsághelyzetnek.
Az öldöklés helyi idő szerint szombat délután kezdődött a Bangkoktól mintegy 250 kilométerre lévő városban, amikor a katona tüzet nyitott egy házban, majd egy katonai bázison új fegyvereket vett magához. Innen a város Terminal 21 nevű plázájához ment, ahol a forgalmas utcán válogatás nélkül lőtt az emberekre, majd bevette magát a vásárlókkal zsúfolt épületbe, ahol folytatta ámokfutását és túszokat is ejtett. A thaiföldi biztonsági erők lezárták, és körülvették a bevásárlóközpont épületét, ahonnan több száz embert sikerült kimenekíteniük. A rendőrök és a katonák az éjszaka folyamán megrohamozták a plázát, de órákig tartott, mire végezni tudtak a közben beazonosított, 32 éves ámokfutóval.
A férfi röviddel a vérengzés előtt azt írta ki a Facebook-oldalára, hogy bosszút fog állni, de nem fejtette ki, hogy miért. „A halál elkerülhetetlen mindenki számára” – írta, és kirakott egy fotót is a saját kezéről, amelyben egy lőfegyvert tartott. A Facebook később törölte profilját.
A thaiföldi hatóságok szerint a vérengzést elkövető Jakrapanth Thomma alhadnagyi rangban dolgozott a hadsereg egyik lőszerellátó zászlóaljánál. A védelmi minisztérium szóvivője, Kongcsip Tantravanics az elkövető indítékairól annyit tudott mondani, a katona azután kezdett el tombolni, hogy szombaton összevitatkozott a felettesével, akit végül agyonlőtt egy nővel együtt és megsebesített egy másik katonát is. Ezt követően tért vissza a bázisra, ahol dolgozott, ahonnan elvitt több fegyvert, köztük egy géppuskát és egy katonai terepjárót. Ezzel hajtott a Terminal 21 nevű bevásárlóközponthoz, de út közben is rálőtt civilekre, egyebek között egy buddhista templomnál.
A SkyNews brit hírportál egy rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, hogy az elkövető egy földvásárlási ügyben különbözött össze a parancsnokával.