2024. március 19., kedd
KORONAVÍRUS-JÁRVÁNY

Rendkívüli ülést tartanak az uniós egészségügyi miniszterek

A koronavírus terjedése miatt az uniós tagállamok egészségügyi miniszterei rendkívüli ülést tartanak csütörtökön Brüsszelben – közölte tegnap Janez Lenarčič, a válságkezelésért felelős uniós biztos, kiemelve: mivel a koronavírus terjedése egyre több országot érint, az EU-nak a koordinációra és az együttműködésre kell helyeznie a fő hangsúlyt a járvány megállításának érdekében.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint ez idáig mintegy ötszáz uniós állampolgárt szállítottak haza a kínai Vuhanból, a koronavírus okozta járvány gócpontjából. A hazatelepítések Franciaország és Németország felajánlásával, az Unió társfinanszírozásával valósultak meg. Az EU emellett 10 millió eurót különített el a légzőszervi tünetegyüttest okozó koronavírussal összefüggő kutatások támogatására.

Kilencszáz felett

A kínai Nemzeti Egészségügyi Bizottság tegnapi jelentése szerint kilencszáznyolcra nőtt a koronavírus okozta betegség halálos áldozatainak a száma az országban. A járvány gócpontjában, Hupej tartományban 91-el nőtt a számuk, és a halálesetek zöme a tartomány székhelyén, Vuhanban történt, ahol további 73 ember halt bele a kórba. Szerte Kínában 3062 újabb fertőzésre derült fény, ezzel a fertőzöttek száma 40 171-re nőtt az országban. Hupejben egy nap leforgása alatt újabb 2618 emberről derült ki, hogy megkapta a fertőzést, és ezzel a számuk 29 600-ra nőtt.

Kínán kívül 24 országban jelent már meg az újfajta koronavírus.

London egészségügyi fenyegetésnek minősítette

Súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetésnek minősítette az új koronavírus okozta járványt tegnap Matt Hancock brit egészségügyi miniszter. A szaktárca bejelentésének elsősorban jogi jelentősége van, a súlyos és küszöbönálló közegészségügyi fenyegetés hivatalos deklarálása ugyanis pótlólagos intézkedési jogköröket biztosít a kormánynak a fertőzés nagy-britanniai elterjedésének megakadályozására. Az intézkedés kiszélesíti azokat a jogköröket, amelyek lehetővé teszik fertőzés gyanúja esetén az érintettek kötelező elszigetelését saját biztonságuk érdekében, illetve akkor, ha egészségügyi szakértők megítélése szerint fennáll az a kockázat, hogy az illetőtől mások is elkaphatják a fertőzést.

Dél-Korea megtiltotta az óceánjárók kikötését

Dél-Korea ideiglenes hatállyal tegnap megtiltotta az óceánjáró luxushajók kikötését, megakadályozandó az új típusú koronavírus terjedését, miközben a Japánban karanténba helyezett Diamond Princess üdülőhajón további 60 utasról állapították meg, hogy megfertőződtek.

A szöuli kormány azért hozta meg a korlátozó intézkedést, mert a ragályos kór miatt rendkívül sebezhetővé válhatnak az üdülőhajók, amelyeken sok utas és a személyzet napokat, heteket tölt el egy zárt térben. Ennek jegyében a hatóságok most megtiltották két luxushajó betérését az ország délkeleti részén fekvő Buszan kikötőjébe. A tiltás ellenére az ilyen hajók a dél-koreai kikötőkben vételezhetnek üzemanyagot és élelmiszert. A nagy hajózási cégek eddig a dél-koreai kikötőkbe szándékozták átirányítani azokat a hajóikat, amelyek kínai kikötőkbe tartottak.

A koronavírus terjedésével kapcsolatos dél-koreai aggodalmakat táplálta az az értesülés is, hogy újabb utasok fertőződtek meg Japánban, a Jokohama partjainál veszteglő Diamond Princess üdülőhajón. Ez alkalommal további hatvan embernél mutatták ki a kórt. Ezzel 130-ra emelkedett a hajón a tüdőgyulladást okozó vírussal fertőződöttek száma.