2024. március 29., péntek

Ciara: viharkárok és repülési rekordok

Viharos szelet, heves esőzést és áradásokat hozott Európa északi részére a Ciara nevű ciklon.

Angliában fennakadásokat okoz a repülőtereken is. A gépek alig bírnak leszállni, miközben azokat a járatokat , amelyek nyugat felől érkeznek, a ciklon gyakorlatilag átsegíti az Atlanti-óceánon, sokkal gyorsabban teszik meg az utat, mint máskor.

Egy Boeing rekordot döntve 4 óra 56 perc alatt tette meg az utat New York és London között.

A tengerpartok járhatatlanok, se gyalog, se autóval nem tanácsos szembeszállni a több méteres hullámokkal, amelyek széles sávban elárasztják a szárazföldet. Káosz van az utakon is. A viharos szél és a folyamatos eső nagy területen járhatatlanná tett fontos útvonalakat. Angliában kétszáznál is több helyen adtak ki árvízi riasztást az elmúlt 24 órában.

Több kikötőt is le kellett zárni a hatalmas hullámok miatt a La Manche-csatorna mindkét oldalán. Dover és Calais is legfeljebb arra jó most az utazóknak, hogy bámulják és fényképezzék a tajtékos tengert. Franciaország északi részén több ezer háztartás maradt áram nélkül. Párizsban azt tanácsolja a városvezetés, hogy akinek nem muszáj, ne mozduljon ki otthonról.

Németországban Sabinének nevezik ugyanezt a ciklont, amely ugyanúgy viselkedik, mint a kontinens nyugati peremén. A háborgó tenger használhatatlanná teszi a kikötőket, elárasztja a partot, a vihar pedig felborogat mindent, ami az útjába kerül. A német államvasutak nagy távolságra nem indít járatokat, Kölnben pedig szabadnapot kaptak az iskolások, nehogy bajuk essen az úton.

A ciklon halad kelet felé, még napokba telhet, mire helyreáll a rend az európai reptereken és pályaudvarokon.